Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Godišnji sastanak sa dekanima državnih fakulteta - “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”

05. Februar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održan Godišnji sastanak Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa dekanima fakulteta koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije pod nazivom “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”

Sastanku je prisustvovalo stotinak zvanica - rektori univerziteta, dekani fakulteta, ali i drugi predstavnici naučne i akademske zajednice koji rade u Republici Srbiji, koji su ovom prilikom direktno od predstavnika Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija mogli da čuju šta je dosad ostvareno, kao i kakvi su planovi za 2024. godinu. Sastanak je organizovan u cilju komunikacije sa akademskom i naučnom zajednicom, a radi osnaživanja kohezije u ovoj zajednici.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović istakla je da je suština sastanka bila da se dekanima univerziteta na svakih šest meseci od strane predstavnika Ministarstva predstavi rezultate dosadašnjeg rada, ali i da se iskomunicira ono što je planirano za naredni period. “Želimo da oslušnemo reakcije naučne zajednice i da čujemo da li ima dobrih predloga, jer je veliki broj dekana uključen u rad Radnih grupa. Želimo da čujemo šta misle kako bismo znali u kom smeru bi trebalo dalje da razmišljamo vezano za razvoj nauke. Bitna nam je nova strategija, koja treba da se piše, kao i izmene zakona, a koje treba da predstavljaju osnove, odnosno smernice o tome u kom bi smeru nauka, inovaciona delatnost i tehnološki razvoj dalje trebalo da se razvijaju”, navela je dr Begović. “Nadam se da je akademska zajednica dosad zadovoljna. Uspeli smo da rešimo neke zaista goruće probleme, kao što je bio sistem plata u naučnoj zajednici. Imamo još dosta toga da radimo, što je na sledećoj vladi, ali verujem da smo napravili dobar osnov i dobru komunikaciju sa čitavom naučnom zajednicom da ono što smo se dogovorili bude i ispunjeno u narednom periodu”, istakla je dr Begović.

Akademskoj zajednici predstavljeni su dosadašnji rezultati u nauci i međunarodnoj saradnji, kao i u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Predstavnici Ministarstva govorili su o budućim planovima.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u izjavi za medije iskazao je zahvalnost Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na pomoći ovom fakultetu. “Biološki fakultet prednjači u ljudskim resursima - ima preko 120 istraživača, od kojih je polovina već izabrana u viša naučna zvanja, a druga polovina je na doktorskim studijama, u nižim naučnim zvanjima”, istakao je prof. dr Stanisavljević. “Naši istraživači uspešno su konkurisali na više domaćih poziva Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, kao i na mnogim evropskim i regionalnim pozivima”, istakao je, dodavši da i pored istraživača, podržanih od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ovaj fakultet mesto je gde radi i nastavno osoblje, koji su takođe naučnici, i koji su uglavnom nosioci naučnih projekata na Biološkom fakultetu. Pored naučnih projekata imamo i podršku za stručne i komercijalne projekte”, rekao je prof. dr Stanisavljević, istakavši značaj startap i spinof kompanija proisteklih sa ovog fakulteta.

Galerija
Pogledajte još vesti