Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Годишњи састанак са деканима државних факултета - “Србија, земља науке, земља иновација”

05. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Одржан Годишњи састанак Министарства науке, технолошког развоја и иновација са деканима факултета који се финансирају из буџета Републике Србије под називом “Србија, земља науке, земља иновација”

Састанку је присуствовало стотинак званица - ректори универзитета, декани факултета, али и други представници научне и академске заједнице који раде у Републици Србији, који су овом приликом директно од представника Министарства науке, технолошког развоја и иновација могли да чују шта је досад остварено, као и какви су планови за 2024. годину. Састанак је организован у циљу комуникације са академском и научном заједницом, а ради оснаживања кохезије у овој заједници.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић истакла је да је суштина састанка била да се деканима универзитета на сваких шест месеци од стране представника Министарства представи резултате досадашњег рада, али и да се искомуницира оно што је планирано за наредни период. “Желимо да ослушнемо реакције научне заједнице и да чујемо да ли има добрих предлога, јер је велики број декана укључен у рад Радних група. Желимо да чујемо шта мисле како бисмо знали у ком смеру би требало даље да размишљамо везано за развој науке. Битна нам је нова стратегија, која треба да се пише, као и измене закона, а које треба да представљају основе, односно смернице о томе у ком би смеру наука, иновациона делатност и технолошки развој даље требало да се развијају”, навела је др Беговић. “Надам се да је академска заједница досад задовољна. Успели смо да решимо неке заиста горуће проблеме, као што је био систем плата у научној заједници. Имамо још доста тога да радимо, што је на следећој влади, али верујем да смо направили добар основ и добру комуникацију са читавом научном заједницом да оно што смо се договорили буде и испуњено у наредном периоду”, истакла је др Беговић.

Академској заједници представљени су досадашњи резултати у науци и међународној сарадњи, као и у области иновација и технолошког развоја. Представници Министарства говорили су о будућим плановима.

Декан Биолошког факултета Универзитета у Београду у изјави за медије исказао је захвалност Министарству науке, технолошког развоја и иновација на помоћи овом факултету. “Биолошки факултет предњачи у људским ресурсима - има преко 120 истраживача, од којих је половина већ изабрана у виша научна звања, а друга половина је на докторским студијама, у нижим научним звањима”, истакао је проф. др Станисављевић. “Наши истраживачи успешно су конкурисали на више домаћих позива Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност, као и на многим европским и регионалним позивима”, истакао је, додавши да и поред истраживача, подржаних од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, овај факултет место је где ради и наставно особље, који су такође научници, и који су углавном носиоци научних пројеката на Биолошком факултету. Поред научних пројеката имамо и подршку за стручне и комерцијалне пројекте”, рекао је проф. др Станисављевић, истакавши значај стартап и спиноф компанија проистеклих са овог факултета.

Галерија
Погледајте још вести