Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović otvorio Dan nauke i inovacija u Vranju

27. Februar 2024.

Foto: Bube

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastavilo je inicijativu započetu u oktobru 2023. godine kroz nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg se organizuju Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije

Održan je deveti po redu Dan nauke i inovacija na Pedagoškom fakultetu u Vranju. Ovom prilikom, prisutnima se obratio državni sekretar ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović, dekanica Pedagaškog fakulteta u Vranju prof. dr Dragana Stanojević i Zorica Jović, predsednica skupštine grada Vranje. Takođe, Marko Monić, savetnik za programe i projekte Fonda za inovacionu delatnost predstavio je aktuelne javne pozive u oblasti nauke, privrede i inovacija.

Prof. dr Miroslav Trajanović, istakao je da je Pedagoški fakultet u Vranju primer dobre prakse kako treba organizovati studijske programe na jednoj visokoškolskoj ustanovi, kao i biti čvrst oslonac edukaciji budućih nastavnika koji treba da podrže razvoj generacije koja mora da poznaje informacione tehnologije, veštačku inteligenciju i bude spremna za inovativna rešenja, jer će samo inovacije pospešiti srpsku privredu. Takođe, osvrnuo se na značaj razvoja veštačke inteligencije, izradu strategije u ovoj oblasti i prezentovao aktivnosti, fondove i ciljeve resornog ministarstva. U tom smislu projekat Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije ima za cilj da obiđe celu Srbiju i da u svakoj sredini pokaže značaj nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u daljem razvoju srpske ekonomije, dodao je Trajanović.

U ime gradskog rukovodstva prisutnima se obratila predsednica skupštine grada Vranja Zorica Jović. Naglasivši da vreme u kojem živimo nesumnjivo predstavlja novu digitalnu eru u kojoj je znanje neraskidivo povezano sa tehnološkim razvojem, ona je rekla da je inovativnost sama po sebi produkt upotrebe stečenog znanja i datih mogućnosti zarad napretka. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije potpisan je Sporazum o izgradnji Trening centra vredan 3,4 miliona evra, koji će putem znanja i veština generisati adekvatan odgovor na savremene izazove privrede.

Posetioci su imali priliku da u okviru panel diskusije čuju o mogućim obrazovnim modelima, koji bi studente adekvatno pripremili za tržišne izazove oblikovane uticajima Industrije 4.0, kao i o izazovima tranzicije domaće privrede ka prihvatanju tehnologija karakterističnih za Industriju 4.0 od prof. dr Dragana Milčića sa Mašinskog fakulteta u Nišu i doc. dr Vladislava Krstića sa Pedagoškog fakulteta u Vranju. Dragana Šutović Ilić, treća učesnica panela osvrnula se sa kojim ciljem je osnovan Centar za 4. industrijsku revoluciju, a posebnu pažnju je posvetila regulatornim okvirima kao nužnom preduslovu za razvoj biomedicine, kao i značaju prikupljanja, čuvanja i buduće upotrebe genetičkih podataka.

Prof. dr Dragana Stanojević, dekanica Pedagoškog fakulteta izrazila je zadovoljstvo što je ovoj visokoobrazovnoj ustanovi pripala čast da uz podršku grada i niškog Univerziteta bude domaćin Dana nauke i inovacija. ,,Ovo je prilika da se studentima, srednjoškolcima, preduzetnicima i svim zainteresovanim građanima predstave značajni projekti i dostupni fondovi u ovoj oblasti. S druge strane Pedagoški fakultet, kao jedina matična akademska visokoškolska institucija u Pčinjskom okrugu, ima priliku da se afirmiše kao ustanova značajnih naučno istraživačkih potencijala u svim oblastima nauke i umetnosti'', rekla je između ostalog dekanica Stanojević.

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama nastavlja se širom Srbije, svake druge nedelje u sledećim gradovima: Mali Zvornik, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Beograd i drugi.

Galerija
Pogledajte još vesti