Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић отворио Дан науке и иновација у Врању

27. Фебруар 2024.

Фото: Бубе

Министарство науке, технолошког развоја и иновација наставило је иницијативу започету у октобру 2023. године кроз национални пројекат „Србија земља науке, земља иновација”, током којег се организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације

Одржан је девети по реду Дан науке и иновација на Педагошком факултету у Врању. Овом приликом, присутнима се обратио државни секретар министра науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић, деканица Педагашког факултета у Врању проф. др Драгана Станојевић и Зорица Јовић, председница скупштине града Врање. Такође, Maрко Монић, саветник за програме и пројекте Фонда за иновациону делатност представио је актуелне јавне позиве у области науке, привреде и иновација.

Проф. др Мирослав Трајановић, истакао је да је Педагошки факултет у Врању пример добре праксе како треба организовати студијске програме на једној високошколској установи, као и бити чврст ослонац едукацији будућих наставника који треба да подрже развој генерације која мора да познаје информационе технологије, вештачку интелигенцију и буде спремна за иновативна решења, јер ће само иновације поспешити српску привреду. Такође, осврнуо се на значај развоја вештачке интелигенције, израду стратегије у овој области и презентовао активности, фондове и циљеве ресорног министарства. У том смислу пројекат Министарства науке, технолошког развоја и иновације има за циљ да обиђе целу Србију и да у свакој средини покаже значај науке, технолошког развоја и иновација у даљем развоју српске економије, додао је Трајановић.

У име градског руководства присутнима се обратила председница скупштине града Врања Зорица Јовић. Нагласивши да време у којем живимо несумњиво представља нову дигиталну еру у којој је знање нераскидиво повезано са технолошким развојем, она је рекла да је иновативност сама по себи продукт употребе стеченог знања и датих могућности зарад напретка. Захваљујући Влади Републике Србије потписан је Споразум о изградњи Тренинг центра вредан 3,4 милиона евра, који ће путем знања и вештина генерисати адекватан одговор на савремене изазове привреде.

Посетиоци су имали прилику да у оквиру панел дискусије чују о могућим образовним моделима, који би студенте адекватно припремили за тржишне изазове обликоване утицајима Индустрије 4.0, као и о изазовима транзиције домаће привреде ка прихватању технологија карактеристичних за Индустрију 4.0 од проф. др Драгана Милчића са Машинског факултета у Нишу и доц. др Владислава Крстића са Педагошког факултета у Врању. Драгана Шутовић Илић, трећа учесница панела осврнула се са којим циљем је основан Центар за 4. индустријску револуцију, а посебну пажњу је посветила регулаторним оквирима као нужном предуслову за развој биомедицине, као и значају прикупљања, чувања и будуће употребе генетичких података.

Проф. др Драгана Станојевић, деканица Педагошког факултета изразила је задовољство што је овој високообразовној установи припала част да уз подршку града и нишког Универзитета буде домаћин Дана науке и иновација. ,,Ово је прилика да се студентима, средњошколцима, предузетницима и свим заинтересованим грађанима представе значајни пројекти и доступни фондови у овој области. С друге стране Педагошки факултет, као једина матична академска високошколска институција у Пчињском округу, има прилику да се афирмише као установа значајних научно истраживачких потенцијала у свим областима науке и уметности'', рекла је између осталог деканица Станојевић.

Са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате, промоција могућности у науци и иновацијама наставља се широм Србије, сваке друге недеље у следећим градовима: Мали Зворник, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Београд и други.

Галерија
Погледајте још вести