Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović u Skoplju održala sastanak sa ministrom kulture i inovacija Mađarske

30. Septembar 2024.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije dr Jelena Begović, sastala se u Skoplju sa ministrom kulture i inovacija Republike Mađarske Balažom Hankom, na marginama Ministarskog sastanka Platformi za obrazovanje i obuku, istraživanje i inovacije i kulturu Zapadnog Balkana

Ovaj sastanak je bio prilika za razmenu iskustava između Srbije i Mađarske, posebno u pogledu razvoja inovacionih ekosistema i uloge univerziteta u stimulisanju inovacija i ekonomskog napretka.

Tokom sastanka, ministarka dr Begović i ministar Hanko razgovarali su o izazovima i rešenjima koje obe zemlje preduzimaju u cilju unapređenja saradnje između univerziteta i industrije. Hanko je tokom obraćanja ministarke dr Begović na Ministarskom sastanku o istraživanju i inovacijama ocenio da Srbija i Mađarska imaju zajedničke ciljeve kada je u pitanju razvoj inovacija i podelio uvide o tekućoj transformaciji mađarskih univerziteta, koja ima za cilj da ih pretvori u ključne činioce u kreiranju inovacija i razvoju konkurentne ekonomije.

“Na marginama događaja u Skoplju imali smo sjajan razgovor i sastanak sa ministrom kulture i inovacija Mađarske gospodinom Balažom Hankom. Tokom sastanka smo razmenili iskustva o našim inovacionim ekosistemima, ali i o ulozi univerziteta kao jednog mehanizma i motora pokretača razvoja inovacije i razvoja ekonomije u jednom društvu. Mađarska je u procesu transformacije svojih univerziteta koji dobijaju mnogo veću ulogu u razvoju inovacija i dobili smo neke zaista korisne predloge”, rekla je ministarka dr Begović i dodala:

“Pozvali smo ministra da nam se pridruži na Biotech Future Forum konferenciji krajem oktobra, ali s obzirom da je jednim delom odgovoran i za veštačku inteligenciju u Mađarskoj da nam se pridruži i na konferenciji na ministarskom nivou početkom decembra u Beogradu, gde ćemo okupiti sve članice Globalnog partnerstva za veštaču inteligenciju i gde ćemo pričati o budućnosti veštačke inteligencije na globalnom nivou.”

Galerija