Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић у Скопљу одржала састанак са министром културе и иновација Мађарске

30. Септембар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије др Јелена Беговић, састала се у Скопљу са министром културе и иновација Републике Мађарске Балажом Ханком, на маргинама Министарског састанка Платформи за образовање и обуку, истраживање и иновације и културу Западног Балкана

Овај састанак је био прилика за размену искустава између Србије и Мађарске, посебно у погледу развоја иновационих екосистема и улоге универзитета у стимулисању иновација и економског напретка.

Током састанка, министарка др Беговић и министар Ханко разговарали су о изазовима и решењима које обе земље предузимају у циљу унапређења сарадње између универзитета и индустрије. Ханко је током обраћања министарке др Беговић на Министарском састанку о истраживању и иновацијама оценио да Србија и Мађарска имају заједничке циљеве када је у питању развој иновација и поделио увиде о текућој трансформацији мађарских универзитета, која има за циљ да их претвори у кључне чиниоце у креирању иновација и развоју конкурентне економије.

“На маргинама догађаја у Скопљу имали смо сјајан разговор и састанак са министром културе и иновација Мађарске господином Балажом Ханком. Током састанка смо разменили искуства о нашим иновационим екосистемима, али и о улози универзитета као једног механизма и мотора покретача развоја иновације и развоја економије у једном друштву. Мађарска је у процесу трансформације својих универзитета који добијају много већу улогу у развоју иновација и добили смо неке заиста корисне предлоге”, рекла је министарка др Беговић и додала:

“Позвали смо министра да нам се придружи на Biotech Future Forum конференцији крајем октобра, али с обзиром да је једним делом одговоран и за вештачку интелигенцију у Мађарској да нам се придружи и на конференцији на министарском нивоу почетком децембра у Београду, где ћемо окупити све чланице Глобалног партнерства за вештачу интелигенцију и где ћемо причати о будућности вештачке интелигенције на глобалном нивоу.”

Галерија
Погледајте још вести