Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović u radnoj poseti Arheološkom institutu

29. Februar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrom dr Jelenom Begović obišla je Arheološki institut u Beogradu, gde se sastala sa rukovodstvom ovog instituta predvođenim direktorom dr Snežanom Golubović, Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima, nakon čega je usledio obilazak

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak instituta koji posluju na teritoriji Republike Srbije, radi detaljnog upoznavanja sa njihovim radom i problemima.

,,Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obišlo je Arheološki institut, koji se trenutno nalazi na 3 lokacije u Srbiji. Arheologija je izuzetno bitna i na globalnom nivou, ali pre svega za Srbiju. Kada govorimo o arheologiji, zapravo je reč o istoriji, kulturi, nasleđu i identitetu. Smatram da Srbija ima neverovatan potencijal da arheologiju iskoristi i za nauku, ali i za turizam, obrazovanje i društveni napredak. Imali smo plodotvorne sastanke sa direktorkom, Upravnim odborom, Naučnim većem i sa istraživačima, tokom nekoliko sati stekli smo dobru sliku o potencijalima, multidisciplinarnosti ovog instituta, ali i izazovima i problemima sa kojima se suočavaju. Arheologija ima potencijal da poveže društvene i prirodne nauke, smatram da treba to da iskoristimo“, rekla je ministarka dr Begović.

Direktorka Arheološkog instituta dr Snežana Golubović izjavila je da je ovo prva i jedina poseta ministra Arheološkom institutu u njenoj karijeri, dodavši:

,,Ova poseta je vrlo korisna za nas, ali i za samo ministarstvo i nadamo se da će imati veliki uticaj na naše buduće poslovanje, iako to u nauci zvuči prozaično. Nema lepšeg zanimanja od zanimanja naučnika, posebno ako ste arheolog. Bavimo se najlepšim poslom na svetu, iako imamo dosta mladih ljudi, mi zapravo vapimo za novim arheolozima. Dakle, ko god želi da studira arheologiju i ko je god posvećen tome, dobiće uhlebljenje u našem institutu, i neće morati da brine o svojoj budućnosti, a pritom će imati to zadovoljstvo da svaki dan otkriva nešto novo, u tome je lepota našeg posla. Još ako ste arheolog u Arheološkom institutu, to je najlepša stvar, ne samo u našoj zemlji, bila sam i u drugim zemljama, biti arheolog je savršeno.“

„Jedan ovakav institut sa dugom istorijom i velikim uspesima treba da dobije adekvatniji prostor i laboratorije, kako bi neometano radili i stvarali, a ministarstvo će pokušati da nađe najbolje rešenje. Ovde rade ljudi koji vole arheologiju, koji su odabrali karijeru arhiologa, koja nije laka i zahteva mnogo terenakog rada. Sve ono što arheolozi otkriju predstavlja zapisanu materijalnu i davnu istoriju, koju ne smemo zaboraviti i koju treba da iskoristimo na najbolji mogući način, a možemo i da uvedemo nove tehnologije koje će omogućiti uživanje otkrića ne samo u Srbiji, već i na globalnim nivou“, poručila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Institut za arhelogiju osnovan je 1947. godine u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti, a od 1961. je samostalna ustanova. Na ovom institutu se spredvode istraživanja najvažnijih arheoloških nalazišta, lokaliteta i spomenika u Republici Srbiji.

Galerija
Pogledajte još vesti