Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић у радној посети Археолошком институту

29. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министром др Јеленом Беговић обишла је Археолошки институт у Београду, где се састала са руководством овог института предвођеним директором др Снежаном Голубовић, Управним одбором, Научним већем и истраживачима, након чега је уследио обилазак

Посета је спроведена као део ширег плана за обилазак института који послују на територији Републике Србије, ради детаљног упознавања са њиховим радом и проблемима.

,,Министарство науке, технолошког развоја и иновација обишло је Археолошки институт, који се тренутно налази на 3 локације у Србији. Археологија је изузетно битна и на глобалном нивоу, али пре свега за Србију. Када говоримо о археологији, заправо је реч о историји, култури, наслеђу и идентитету. Сматрам да Србија има невероватан потенцијал да археологију искористи и за науку, али и за туризам, образовање и друштвени напредак. Имали смо плодотворне састанке са директорком, Управним одбором, Научним већем и са истраживачима, током неколико сати стекли смо добру слику о потенцијалима, мултидисциплинарности овог института, али и изазовима и проблемима са којима се суочавају. Археологија има потенцијал да повеже друштвене и природне науке, сматрам да треба то да искористимо“, рекла је министарка др Беговић.

Директорка Археолошког института др Снежана Голубовић изјавила је да је ово прва и једина посета министра Археолошком институту у њеној каријери, додавши:

,,Ова посета је врло корисна за нас, али и за само министарство и надамо се да ће имати велики утицај на наше будуће пословање, иако то у науци звучи прозаично. Нема лепшег занимања од занимања научника, посебно ако сте археолог. Бавимо се најлепшим послом на свету, иако имамо доста младих људи, ми заправо вапимо за новим археолозима. Дакле, ко год жели да студира археологију и ко је год посвећен томе, добиће ухлебљење у нашем институту, и неће морати да брине о својој будућности, а притом ће имати то задовољство да сваки дан открива нешто ново, у томе је лепота нашег посла. Још ако сте археолог у Археолошком институту, то је најлепша ствар, не само у нашој земљи, била сам и у другим земљама, бити археолог је савршено.“

„Један овакав институт са дугом историјом и великим успесима треба да добије адекватнији простор и лабораторије, како би неометано радили и стварали, а министарство ће покушати да нађе најбоље решење. Овде раде људи који воле археологију, који су одабрали каријеру архиолога, која није лака и захтева много теренаког рада. Све оно што археолози открију представља записану материјалну и давну историју, коју не смемо заборавити и коју треба да искористимо на најбољи могући начин, а можемо и да уведемо нове технологије које ће омогућити уживање открића не само у Србији, већ и на глобалним нивоу“, поручила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Институт за архелогију основан је 1947. године у оквиру Српске академије наука и уметности, а од 1961. је самостална установа. На овом институту се спредводе истраживања најважнијих археолошких налазишта, локалитета и споменика у Републици Србији.

Галерија
Погледајте још вести