Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović u Parizu: “Ekspo velika čast i prilika za Srbiju”

28. Novembar 2023.

Foto: Unesko

Ministarka dr Jelena Begović u Parizu je govorila na Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (The Bureau International des Expositions - BIE)

Govoreći o pripremama za EXPO2027, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije dr Jelena Begović istakla je: “Čast mi je i zadovoljstvo da vam se obratim kao predstavnik domaćina specijalizovane izložbe Expo 2027 Beograd”, naglasila je dr Begović. “Poslednji put kada je Srbija govorila na Generalnoj skupštini u Parizu, bili smo jedan od pet kandidata za domaćina Specijalizovane Expo 2027. Uprkos našem optimizmu, odlučnosti i uverenju da je Srbija idealan izbor za organizaciju događaja, nismo mogli da izbegnemo nemir uzrokovan oštrom konkurencijom u ovom takmičenju”, istakla je ona, dodavši da je godinu dana kasnije preovladava osećaj ponosa, jer je Srbija izabrana za domaćina Expoa sa temom "Igra za čovečanstvo, sport i muzika za sve".

“Ponos i čast osećamo širom Srbije, uz duboko shvatanje ogromne odgovornosti”, navela je dr Begović. “Posvećeni smo i učinićemo sve kako bismo odgovorili na ovaj izazov”, rekla je ona. “Naše pripreme već su uveliko u toku. Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je izgradnja našeg Expo grada započeta, a prostire se na 127 hektara”, istakla je dr Begović. Ona je dodala da ovaj prostor neće samo ugostiti Expo grad, već će sadržati i novi deo Beograda, uključujući potpuno novi kompleks Beogradskog sajma, novi Nacionalni stadion sa kapacitetom od 52.000 mesta, i odgovarajući smeštaj za sve učesnike Expoa. “Ovaj poduhvat nije samo za sadašnjost, već i za budućnost”, naglasila je ona.

Strategijski položaj lokacije između obilaznice oko Beograda, autoputa "Miloš Veliki" i aerodroma "Nikola Tesla" je idealan, istakla je dr Begović, dodavši da je planirano unapređenje povezanosti sa novom železnicom kroz Expo grad, ali i uvođenje rečnih taksija, kako bi se maksimalno iskoristio jedinstven položaj Beograda na rekama Savi i Dunavu. “Izgradićemo dodatne hotelske kapacitete za naše međunarodne goste. Ukupna vrednost celog projekta procenjuje se na oko 1.2 milijarde”, navela je dr Begović. “Ispoštovaćemo rokove i predati ključeve paviljona do decembra 2026, čime ćemo učesnicima dati dovoljno vremena za pripremu.”

“Organizacija EXPO2027 u Beogradu je ogromna čast za našu zemlju i značajna prilika za Srbiju da ne samo raste, već i da pokaže naše ekonomske uspehe, bogatu kulturu i poznatu gostoprimljivost svetu" navela je dr Begović, dodavši da se očekuje učešće oko 100 zemalja i više od 2.6 miliona posetilaca, što je ekvivalentno broju stanovnika Beograda.

Ministarka je u zaključku svog obraćanja citirala našeg najvećeg sportistu i najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, rekavši da nije u pitanju pobeda ili poraz; radi se o igri za nešto veće od tebe samog. “Ovo je naša igra za čovečanstvo, ples nacija koji s nestrpljenjem očekujemo i spremani smo da ga prihvatimo”, rekla je.

Galerija
Pogledajte još vesti