Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић у Паризу: “Експо велика част и прилика за Србију”

28. Новембар 2023.

Фото: Унеско

Министарка др Јелена Беговић у Паризу је говорила на Скупштини Међународног бироа за изложбе (The Bureau International des Expositions - BIE)

Говорећи о припремама за ЕXPO2027, министарка науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије др Јелена Беговић истакла је: “Част ми је и задовољство да вам се обратим као представник домаћина специјализоване изложбе Expo 2027 Београд”, нагласила је др Беговић. “Последњи пут када је Србија говорила на Генералној скупштини у Паризу, били смо један од пет кандидата за домаћина Специјализоване Expo 2027. Упркос нашем оптимизму, одлучности и уверењу да је Србија идеалан избор за организацију догађаја, нисмо могли да избегнемо немир узрокован оштром конкуренцијом у овом такмичењу”, истакла је она, додавши да је годину дана касније преовладава осећај поноса, јер је Србија изабрана за домаћина Expoa са темом "Игра за човечанство, спорт и музика за све".

“Понос и част осећамо широм Србије, уз дубоко схватање огромне одговорности”, навела је др Беговић. “Посвећени смо и учинићемо све како бисмо одговорили на овај изазов”, рекла је она. “Наше припреме већ су увелико у току. Са задовољством вас обавештавам да је изградња нашег Expo града започета, а простире се на 127 хектара”, истакла је др Беговић. Она је додала да овај простор неће само угостити Expo град, већ ће садржати и нови део Београда, укључујући потпуно нови комплекс Београдског сајма, нови Национални стадион са капацитетом од 52.000 места, и одговарајући смештај за све учеснике Expoa. “Овај подухват није само за садашњост, већ и за будућност”, нагласила је она.

Стратегијски положај локације између обилазнице око Београда, аутопута "Милош Велики" и аеродрома "Никола Тесла" је идеалан, истакла је др Беговић, додавши да је планирано унапређење повезаности са новом железницом кроз Expo град, али и увођење речних таксија, како би се максимално искористио јединствен положај Београда на рекама Сави и Дунаву. “Изградићемо додатне хотелске капацитете за наше међународне госте. Укупна вредност целог пројекта процењује се на око 1.2 милијарде”, навела је др Беговић. “Испоштоваћемо рокове и предати кључеве павиљона до децембра 2026, чиме ћемо учесницима дати довољно времена за припрему.”

“Организација EXPO2027 у Београду је огромна част за нашу земљу и значајна прилика за Србију да не само расте, већ и да покаже наше економске успехе, богату културу и познату гостопримљивост свету" навела је др Беговић, додавши да се очекује учешће око 100 земаља и више од 2.6 милиона посетилаца, што је еквивалентно броју становника Београда.

Министарка је у закључку свог обраћања цитирала нашег највећег спортисту и најбољег тенисера на свету Новака Ђоковића, рекавши да није у питању победа или пораз; ради се о игри за нешто веће од тебе самог. “Ово је наша игра за човечанство, плес нација који с нестрпљењем очекујемо и спремани смо да га прихватимо”, рекла је.

Галерија
Погледајте још вести