Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović obišla Institut za zemljište

27. Februar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrom dr Jelenom Begović obišla je Institut za zemljište u Beogradu

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se suočavaju. Ministarka je ovom prilikom razgovarala sa direktorkom ovog instituta dr Mirom Milinković i njenim saradnicima, Upravnim odborom i Naučnim većem, odnosno istraživačima ovog instituta.

Delegacija Ministarstva je i obišla prostorije instituta - laboratoriju za fiziku, laboratoriju za hemiju, kao i laboratoriju za mikrobiologiju.

,,Ovo je jedan od naših najstarijih instituta. Pre 170 godina je osnovan, a postoji i danas”, navela je dr Begović, istakavši da je sa direktorkom, Upravnim odborom, naučnim većem i istraživačima razgovarala o tome kako u budućnosti vide ovaj institut, zašto je bitno da ovaj institut postoji, zašto je bitno da država ulaže u ove institute.

“Bitno je da imamo čisto i dobro zemljište kako bismo imali čistu i kvalitetnu hranu i okruženje. Za to nam trebaju naučnici i istraživanja, kako bismo sprečavali da dođe do zagađenja tog jednog resursa bez kojeg nema života. Proveli smo jako lepo vreme ovde na institutu i kao Ministarstvo ispred Vlade Republike Srbije smo razgovarali o tome kako možemo da pomognemo da se ovaj institut brže razvija, ali i da se mnogo više uključi u međunarodnu saradnju i da prijavljuju više projekata na međunarodnom nivou, jer ono što je sigurno je da imaju znanje i nauku. Potrebna im je mala pomoć u povezivanju i zato mislim da je jako bitno da država radi sa svojim institutima na tome da im pomogne da Srbiju prikažu u najboljem svetlu, ali i da Srbija ima mnogo više koristi od instituta nego što to možda danas ima”, rekla je ona.

Dr Mira Milinković, direktorka ovog instituta, istakla je važnost podsticanja mladih da rade na razvoju nauke o zemljištu. "Jako nam je bitno da pratimo ono kako ministarstvo vidi budući razvoj naučnoistraživačkog rada. Ovo je ustanova koja ima dugu tradiciju i iznedrila je brojne projekte značajne i za državu, ali i za region. Na nama je zadatak da nastavimo da širimo znanja, pratimo inovacije, razvoj, da doprinosimo novim rešenjima u oblasti zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Današnji društveni izazovi, koji se odnose i na zdravstvenu bezbednost hrane, na upravljanje otpadom i poljoprivrednim zemljištem to od nas zahtevaju i na nama je zadatak da nađemo najbolja rešenja koja će doprineti našoj zajednici, kako otvaranjem novih radnih mesta, tako i brojnim rešenjima koja će doprineti celokupnoj društvenoj zajednici", istakla je direktorka.

“Ovde će biti i prva laboratorija trećeg nivoa biološke bezbednosti, koja omogućava pre svega istraživanje i razvoj novih vakcina, kako bi Srbija bila nezavisna”, navela je, kako za nepredviđene situacije, tako i kada govorimo o regularnim vakcinama. Ministarka je dodala da je potrebno da povratimo poverenje u naše ljude, u naše naučnike i stručnjake i da im damo šansu da u jednoj ovakvoj infrastrukturi rade na boljitku i dobrom zdravlju naših građana.

Pogledajte još vesti