Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић обишла Институт за земљиште

27. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министром др Јеленом Беговић обишла је Институт за земљиште у Београду

Посета је спроведена као део ширег плана за обилазак свих института који раде у Републици Србији и детаљног упознавања са њиховим радом, успесима и постигнућима, али и проблемима са којима се суочавају. Министарка је овом приликом разговарала са директорком овог института др Миром Милинковић и њеним сарадницима, Управним одбором и Научним већем, односно истраживачима овог института.

Делегација Министарства је и обишла просторије института - лабораторију за физику, лабораторију за хемију, као и лабораторију за микробиологију.

,,Ово је један од наших најстаријих института. Пре 170 година је основан, а постоји и данас”, навела је др Беговић, истакавши да је са директорком, Управним одбором, научним већем и истраживачима разговарала о томе како у будућности виде овај институт, зашто је битно да овај институт постоји, зашто је битно да држава улаже у ове институте.

“Битно је да имамо чисто и добро земљиште како бисмо имали чисту и квалитетну храну и окружење. За то нам требају научници и истраживања, како бисмо спречавали да дође до загађења тог једног ресурса без којег нема живота. Провели смо јако лепо време овде на институту и као Министарство испред Владе Републике Србије смо разговарали о томе како можемо да помогнемо да се овај институт брже развија, али и да се много више укључи у међународну сарадњу и да пријављују више пројеката на међународном нивоу, јер оно што је сигурно је да имају знање и науку. Потребна им је мала помоћ у повезивању и зато мислим да је јако битно да држава ради са својим институтима на томе да им помогне да Србију прикажу у најбољем светлу, али и да Србија има много више користи од института него што то можда данас има”, рекла је она.

Др Мира Милинковић, директорка овог института, истакла је важност подстицања младих да раде на развоју науке о земљишту. "Јако нам је битно да пратимо оно како министарство види будући развој научноистраживачког рада. Ово је установа која има дугу традицију и изнедрила је бројне пројекте значајне и за државу, али и за регион. На нама је задатак да наставимо да ширимо знања, пратимо иновације, развој, да доприносимо новим решењима у области заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Данашњи друштвени изазови, који се односе и на здравствену безбедност хране, на управљање отпадом и пољопривредним земљиштем то од нас захтевају и на нама је задатак да нађемо најбоља решења која ће допринети нашој заједници, како отварањем нових радних места, тако и бројним решењима која ће допринети целокупној друштвеној заједници", истакла је директорка.

Погледајте још вести