Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović nakon šestog zasedanja srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju: “Otvorena mnoga pitanja”

11. Septembar 2023.

Foto: NITRA

U okviru posete delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Narodnoj Republici Kini, održano je i 6. zasedanje srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju, održano u Pekingu, koje predstavlja ključni moment u utemeljivanju naučnih veza između dve zemlje

Na čelu srpske delegacije prilikom ovog zasedanja bila je dr Begović, ministarka u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, dok je kinesku delegaciju predvodio kineski ministar za nauku i tehnologiju gospodin Vang Džigang.

“Danas smo u Pekingu bili koorganizatori i učesnici na Šestom zasedanju srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju, na kojoj je učestvovao i ministar za nauku Narodne Republike Kine gospodin Vang”, rekla je ministarka dr Begović.

“Otvorili smo mnoga pitanja, vezano za naučnu, tehnološku saradnju i razvoj inovativnog ekosistema iz mnogo oblasti, kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, ali i korišćenje satelitskih podataka u različitim oblastima, uključujući i poljoprivredu”, naglasila je dr Begović.

Najznačajniji ishod ovog susreta jeste doneta odluka za objavljivanje poziva za zajedničke istraživačko-razvojne projekte koji će dodatno osnažiti saradnju između dve zemlje tokom naredne tri godine.
U oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije, obe strane izrazile su nameru da prošire saradnju. Takođe, saglasne su i oko ideje korišćenja naučnog napretka u borbi protiv siromaštva. Razmatraće se i organizovanje Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije u Beogradu 2024. godine. Komitet izrazio nameru za unapređenjem bilateralne saradnje u nauci i inovacijama, uključujući zajedničke seminare i projekte.

Sledeća sednica Komiteta će se održati u Srbiji 2025. godine, čime se nastavlja uspešna tradicija organizovanja ovih sastanaka naizmenično u obe zemlje.

Galerija