Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић након шестог заседања српско-кинеског Комитета за научну и технолошку сарадњу: “Отворена многа питања”

11. Септембар 2023.

Фото: НИТРА

У оквиру посете делегације Министарства науке, технолошког развоја и иновација Народној Републици Кини, одржано је и 6. заседање српско-кинеског Комитета за научну и технолошку сарадњу, одржано у Пекингу, које представља кључни момент у утемељивању научних веза између две земље

На челу српске делегације приликом овог заседања била је др Беговић, министарка у Министарству науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, док је кинеску делегацију предводио кинески министар за науку и технологију господин Ванг Џиганг.

“Данас смо у Пекингу били коорганизатори и учесници на Шестом заседању српско-кинеског Комитета за научну и технолошку сарадњу, на којој је учествовао и министар за науку Народне Републике Кине господин Ванг”, рекла је министарка др Беговић. “Отворили смо многа питања, везано за научну, технолошку сарадњу и развој иновативног екосистема из много области, као што су вештачка интелигенција, биотехнологија, али и коришћење сателитских података у различитим областима, укључујући и пољопривреду”, нагласила је др Беговић.

Најзначајнији исход овог сусрета јесте донета одлука за објављивање позива за заједничке истраживачко-развојне пројекте који ће додатно оснажити сарадњу између две земље током наредне три године.

У области вештачке интелигенције и биотехнологије, обе стране изразиле су намеру да прошире сарадњу. Такође, сагласне су и око идеје коришћења научног напретка у борби против сиромаштва. Разматраће се и организовање Међународног сајма технике и технологије у Београду 2024. године. Комитет изразио намеру за унапређењем билатералне сарадње у науци и иновацијама, укључујући заједничке семинаре и пројекте.

Следећа седница Комитета ће се одржати у Србији 2025. године, чиме се наставља успешна традиција организовања ових састанака наизменично у обе земље.

Галерија
Погледајте још вести