Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović na panelu “Rešenje je u biologiji” u okviru Svetskog ekonomskog foruma: “Saradnja je ključna za uspeh”

27. Jun 2023.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović poručila je danas u Tjenđinu, na panelu Svetskog ekonomskog foruma pod nazivom "Rešenje je u biologiji" da će Srbija razvijati bioekonomiju i napraviti jedinstven "biohab" u Evropi

Ministarka je na panelu napomenula da će biotehnologija imati sve veći uticaj na naše živote, kao i da se Srbija nalazi na odličnoj poziciji u svetu, jer se upravo tu susreću zapad i istok, kao i jug i sever. “Srbija je država za koju nisu potrebne vize bez obzira da li dolazite iz Indije, Kine, SAD, EU. To je odlična pozicija da započnete nešto što će postati međunarodni pokretač razvoja. Naša vlada je donela odluku da razvija bioekonomiju i da napravi biohab u Evropi”, istakla je dr Begović.

Ona je ovom prilikom navela i da je Vlada Srbije investirala mnogo u nauku, izgradnju naučno-tehnološki parkova, ali i kroz projekat izgradnje BIO4 Kampusa, kao i da je cilj da se privuku naučnižci koji će raditi i stvarati u našoj zemlji. “Cilj nam je da ih sve okupimo i napravimo novi inovacioni ekosistem u Srbiji. Zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom otvorili smo Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, treći u Evropi, šesnaesti u svetu. Fokusirani smo na biotehnologiju i veštačku inteligenciju”, kaže dr Begović i dodaje da se najveći izazovi nalaze u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, medicine, energetike i zaštite životne sredine.

“Gradimo BIO4 kampus, to je platforma koja će okupljati akademske građane, privatni sektor i svu neophodnu infrastrukturu, a sve uz pomoć naše vlade”, rekla je ona. Ističe i da imamo mnogo kvalitetnih naučnika, kao i da na tom planu ne počinjemo iz početka.

“Sabiramo ih na jednom mestu zbog saradnje. Želimo da napravimo centar koji će biti svetsko mesto za inovaciju, želimo da privučemo ljude, ne samo iz regiona, već i iz sveta,” ističe dr Begović i dodaje da je saradnja ključna za uspeh. Ministarka je pozvala zainteresovane da posete Srbiju i pre svetske izložbe “Expo2027” čiji će domaćin biti Beograd.

Pored ministarke dr Begović, na ovom panelu govorio je i Alsdar Tong, osnivač Selvedge Venture iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uvodnik panela bio je Nenad Paunović, direktor Tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije.

Galerija