Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на панелу “Решење је у биологији” у оквиру Светског економског форума: “Сарадња је кључна за успех”

27. Јуни 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић поручила је данас у Тјенђину, на панелу Светског економског форума под називом "Решење је у биологији" да ће Србија развијати биоекономију и направити јединствен "биохаб" у Европи

Министарка је на панелу напоменула да ће биотехнологија имати све већи утицај на наше животе, као и да се Србија налази на одличној позицији у свету, јер се управо ту сусрећу запад и исток, као и југ и север. “Србија је држава за коју нису потребне визе без обзира да ли долазите из Индије, Кине, САД, ЕУ. То је одлична позиција да започнете нешто што ће постати међународни покретач развоја. Наша влада је донела одлуку да развија биоекономију и да направи биохаб у Европи”, истакла је др Беговић.

Она је овом приликом навела и да је Влада Србије инвестирала много у науку, изградњу научно-технолошки паркова, али и кроз пројекат изградње БИО4 Кампуса, као и да је циљ да се привуку научнижци који ће радити и стварати у нашој земљи. “Циљ нам је да их све окупимо и направимо нови иновациони екосистем у Србији. Заједно са Светским економским форумом отворили смо Центар за четврту индустријску револуцију, трећи у Европи, шеснаести у свету. Фокусирани смо на биотехнологију и вештачку интелигенцију”, каже др Беговић и додаје да се највећи изазови налазе у области пољопривреде и производње хране, медицине, енергетике и заштите животне средине.

“Градимо Био4 кампус, то је платформа која ће окупљати академске грађане, приватни сектор и сву неопходну инфраструктуру, а све уз помоћ наше владе”, рекла је она. Истиче и да имамо много квалитетних научника, као и да на том плану не почињемо из почетка.

“Сабирамо их на једном месту због сарадње. Желимо да направимо центар који ће бити светско место за иновацију, желимо да привучемо људе, не само из региона, већ и из света,” истиче др Беговић и додаје да је сарадња кључна за успех. Министарка је позвала заинтересоване да посете Србију и пре светске изложбе “Expo2027” чији ће домаћин бити Београд.

Поред министарке др Беговић, на овом панелу говорио је и Алсдар Тонг, оснивач Selvedge Venture из Уједињеног Краљевства, а уводник панела био је Ненад Пауновић, директор Тима за ИТ и предузетништво при Кабинету председнице Владе Републике Србије.

Галерија
Погледајте још вести