Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović na otvaranju 13. Konferencije akademija podunavske regije

09. Oktobar 2024.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije dr Jelena Begović obratila se prisutnima na otvaranju 13. Konferencije akademija podunavske regije, koja se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

„Veliko mi je zadovoljstvo da vam se danas obratim na 13. Konferenciji akademija Dunavskog regiona, događaju koji okuplja stručnjake iz cele Centralne i Istočne Evrope i šire”, istakla je ministarka, naglasivši da ovogodišnja tema „Zeleni plavi Dunav“ ne može biti aktuelnija, uzevši u obzir goruće izazove sa kojima se danas suočava naš region i ceo svet.

“Okvir „Zeleni plavi Dunav“, koji je ukorenjen u širim ciljevima Evropskog zelenog dogovora, usklađen je sa ambicijama Srbije da bude aktivnija u izazovima održivog razvoja“, izjavila je dr Begović i dodala da izazovi sa kojima se suočavamo, bilo da se tiču klimatskih promena, narušavanja biodiverziteta ili energetske tranzicije, zahtevaju rešenja, zbog čega su konferencije poput ove izuzetno važne.

“Ova konferencija pruža neprocenjivu priliku za razmenu podataka, ideja, strategija, inovacija koje prevazilaze granice. Dunavski region, sa svojim zajedničkim nasleđem i raznolikom stručnošću, ima potencijal da postane model održivog razvoja na koji drugi regioni mogu da se ugledaju“.

Konferencija akademija podunavske regije (DAC) projekat je Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga, koji okuplja nacionalne akademije pomenute regije i usredsređen je na njen razvoj. Prethodno je održano dvanaest konferencija u različitim gradovima centralne i istočne Evrope. Ovogodišnje tema povezane sa Evropskim zelenim dogovorom uključuju očuvanje prirodnog kapitala Evrope, čist vazduh i vodu, održivo korišćenje hemikalija, bezbednost hrane, transformaciju poljoprivrede i ruralnih područja, čistu i pristupačnu energiju, postizanje klimatske neutralnosti, kao i održivi transport i tranziciju ka kružnoj ekonomiji u Dunavskom regionu.

Galerija