Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на отварању 13. Kонференцијe академија подунавске регије

09. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије др Јелена Беговић обратила се присутнима на отварању 13. Конференције академија подунавске регије, која се одржава у Српској академији наука и уметности

„Велико ми је задовољство да вам се данас обратим на 13. Конференцији академија Дунавског региона, догађају који окупља стручњаке из целе Централне и Источне Европе и шире”, истакла је министарка, нагласивши да овогодишња тема „Зелени плави Дунав“ не може бити актуелнија, узевши у обзир горуће изазове са којима се данас суочава наш регион и цео свет.

“Оквир „Зелени плави Дунав“, који је укорењен у ширим циљевима Европског зеленог договора, усклађен је са амбицијама Србије да буде активнија у изазовима одрживог развоја“, изјавила је др Беговић и додала да изазови са којима се суочавамо, било да се тичу климатских промена, нарушавања биодиверзитета или енергетске транзиције, захтевају решења, због чега су конференције попут ове изузетно важне.

“Ова конференција пружа непроцењиву прилику за размену података, идеја, стратегија, иновација које превазилазе границе. Дунавски регион, са својим заједничким наслеђем и разноликом стручношћу, има потенцијал да постане модел одрживог развоја на који други региони могу да се угледају“.

Конференција академија подунавске регије (DAC) пројекат je Европске академије наука и уметности из Салцбурга, који окупља националне академије поменуте регије и усредсређен је на њен развој. Претходно је одржано дванаест конференција у различитим градовима централне и источне Европе. Овогодишње тема повезане са Европским зеленим договором укључују очување природног капитала Европе, чист ваздух и воду, одрживо коришћење хемикалија, безбедност хране, трансформацију пољопривреде и руралних подручја, чисту и приступачну енергију, постизање климатске неутралности, као и одрживи транспорт и транзицију ка кружној економији у Дунавском региону.

Галерија
Погледајте још вести