Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović na konferenciji kompanije Merck u Majncu

10. Jul 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvuje konferenciji Curious2024 – Future Insight koju kompanija Merck organizuje u Majncu

Tokom prvog dana konferencije, nakon svečanog otvaranja, ministarka dr Begović održala je niz sastanaka. Susrela se sa Senkom Holcer, vanrednom profesorkom molekularne patokardiologije na Medicinskom univerzitetu u Gracu, Alonom Čenom, predsednikom Naučnog instituta Vajcman, Simonom Telenom, potpredsednikom porodičnog odbora i odbora partnera kompanije Merck, kao i Stivenom Čuom, dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine i bivšim američkim sekretarom za energetiku.

Takođe, ministarka se srela i sa Klemensom Hohom, ministrom za nauku i zdravlje Rajna-Palatinata kom je čestitala na organizaciji konferencije, dok je ministar za nauku i zdravlje Hoh pohvalio ulaganje Republike Srbije u biotehnologiju i izgradnju BIO4 Kampusa.

U sklopu prvog dana Curious2024 – Future Insight konferencije proglašena je i dobitnica nagrade kompanije Merck Uvid u budućnost, koja je ove godine pripala dr Lorin Gardner. Nagrada u vrednosti od pola miliona evra dodeljena je za istraživanje koje doprinosi u borbi protiv budućih pandemija pomoću veštačke inteligencije, a ministarka dr Begović je dobitnici čestitala na izuzetnom dostignuću.

Ministarka dr Begović bila je i jedan od učesnika okruglog stola na temu nauke i inovacija koji je održan u okviru konferencije.

„Razgovarali smo za okruglim stolom, dvadesetak eksperata iz čitavog sveta kako nauka može da pomogne u rastućem problemu potencijalnih širih sukoba i trenutnih sukoba. Koliko nauka ima snagu da bude deo diplomatije i da treba da se uključi u diplomatske tokove kako bi uticala na to da ipak prevlada mir i da se ljudi bave više naukom a ne sukobima i ratovima“, istakla je ministarka dr Begović i dodala:

„Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj doneta prošle godine na inicijativu Republike Srbije u fokus Ujedinjenih nacija stavlja nauku i daje joj veću ulogu u nekim geopolitičkim i društvenim dešavanjima i mislim da to treba da iskoristimo. Zaključak je da moramo mnogo više da se obrazujemo, da ulažemo u obrazovanje, jer samo kroz obrazovanje možemo da prevaziđemo sve izazove“, zaključila je Begović.