Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на конференцији компаније Merck у Мајнцу

10. Јули 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствује конференцији Curious2024 – Future Insight коју компанија Merck организује у Мајнцу

Током првог дана конференције, након свечаног отварања, министарка др Беговић одржала је низ састанака. Сусрела се са Сенком Холцер, ванредном професорком молекуларне патокардиологије на Медицинском универзитету у Грацу, Алоном Ченом, председником Научног института Вајцман, Симоном Теленом, потпредседником породичног одбора и одбора партнера компаније Merck, као и Стивеном Чуом, добитником Нобелове награде за физику 1997. године и бившим америчким секретаром за енергетику.

Такође, министарка се срела и са Клеменсом Хохом, министром за науку и здравље Рајна-Палатинатa ком је честитала на организацији конференције, док је министар за науку и здравље Хох похвалио улагање Републике Србије у биотехнологију и изградњу БИО4 Кампуса.

У склопу првог дана Curious2024 – Future Insight конференције проглашена је и добитница награде компаније Merck Увид у будућност, која је ове године припала др Лорин Гарднер. Награда у вредности од пола милиона евра додељена је за истраживање које доприноси у борби против будућих пандемија помоћу вештачке интелигенције, а министарка др Беговић је добитници честитала на изузетном достигнућу.

Министарка др Беговић била је и један од учесника округлог стола на тему науке и иновација који је одржан у оквиру конференције.

„Разговарали смо за округлим столом, двадесетак експерата из читавог света како наука може да помогне у растућем проблему потенцијалних ширих сукоба и тренутних сукоба. Колико наука има снагу да буде део дипломатије и да треба да се укључи у дипломатске токове како би утицала на то да ипак превлада мир и да се људи баве више науком а не сукобима и ратовима“, истакла је министарка др Беговић и додала:

„Резолуција о Међународној декади наука за одрживи развој донета прошле године на иницијативу Републике Србије у фокус Уједињених нација ставља науку и даје јој већу улогу у неким геополитичким и друштвеним дешавањима и мислим да то треба да искористимо. Закључак је да морамо много више да се образујемо, да улажемо у образовање, јер само кроз образовање можемо да превазиђемо све изазове“, закључила је Беговић.

Галерија
Погледајте још вести