Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Direktor projekta SAIGE prof. dr Viktor Nedović na Ministarskom sastanku o strategijama pametne specijalizacije

30. Septembar 2024.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Direktor projekta SAIGE prof. dr Viktor Nedović, učestvovao je na Ministarskom sastanku o Strategijama pametne specijalizacije, koji je održan u Skoplju, u okviru serije ministarskih sastanaka Platformi Zapadnog Balkana za obrazovanje, obuku, istraživanje, inovacije i kulturu

U svom obraćanju tokom sastanka, prof. dr Nedović je naglasio značaj Strategije pametne specijalizacije Srbije za period 2020-2027 i njenu ulogu u daljem razvoju i inovacijama u ključnim sektorima kao što su agroprehrambena industrija, IKT, i kreativne industrije.

“Srbija je u petoj godini sprovođenja Strategije pametne specijalizacije, a dosadašnji rezultati pokazuju značajno usklađivanje istraživanja i inovacija sa nacionalnim prioritetima, što jasno ukazuje na uspešnost ove strategije,” istakao je prof. dr Nedović.

Tokom ministarske diskusije, prof. dr Nedović je govorio i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u oblasti razvoja veština i saradnje različitih institucija.

"Uspostavljanje mehanizama koordinacije među institucijama i zainteresovanim stranama je od suštinske važnosti za konzistentnost i efikasnost strategije, ali su izazovi kao što je usklađivanje politika i izgradnja kapaciteta ključni u narednom periodu", zaključio je on.

Ministarski sastanak je okupio brojne stručnjake i predstavnike vlada iz regiona, sa ciljem unapređenja regionalne saradnje i razmene najboljih praksi u primeni strategija pametne specijalizacije.

Galerija