Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

“Biotehnologija je budućnost”, poručila dr Begović na panelu u okviru prvog Pupin foruma

31. Maj 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

U okviru prvog Pupin foruma u Beogradu održan je panel pod nazivom „Biotehnologija - sledeći front za Srbiju i nova prilika za partnerstvo Srbije i SAD“ u kojem su učestvovali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, profesor biomedicinskog inženjerstva i prorektor Univerziteta Kolumbija Samjuel Sia i farmaceutski i biotehnološki izvršni direktor i suosnivač kompanije „Dren Bio“ Ivan Trifunović, a panel je moderirala Aleksandra Vidaković iz kompanije Roche

Ministarka dr Begović predstavila je BIO4 Kampus i benefite koje će doneti naučnoj zajednici u Srbiji, ali i društvu u celini. “BIO4 Kampus je najveća pojedinačna investicija u infrastrukturni projekat povezan sa naukom u Srbiji ikada, ali i najveća investicija u nauku i u širem regionu”, istakla je dr Begović. “Svi učesnici u procesima razvoja biotehnologije, biomedicine, bioinformatike i biodiverziteta biti koncentrisani na jednom mestu. Sedam fakulteta, instituti, startap zajednica povezana sa biotehnologijom, ali i kompanije”, rekla je ona.

“Spajanje bionauka, informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije otvoriti nova polja u proučavanju ovih oblasti”, rekla je dr Begović. “Ovo je budućnost - najbolji momenat bio je pre 30 godina, a drugi najbolji momenat je danas. BIO4 Kampus je rezultat zajedničkog rada malog tima, a u prvoj fazi gradimo 160 hiljada metara kvadratnih infrastrukture - laboratorija, biznis prostora ali i prostorija za fakultete u kojima će se obrazovati budući stručnjaci iz ovih oblasti”, rekla je ona, dodavši da će postojanje ovakvog kampusa visoko obrazovanje učiniti otvorenijim i fleksibilnijim za saradnju sa kompanijama.

“Privatni sektor je takođe deo ovog projekta - startapi, ali i kompanije iz čitavog sveta”, rekla je ona, dodavši da je veomavažno uspostaviti mehanizme za osnaživanje naših naučnika da osmišljavaju ideje iz kojih će nastajati novi proizvodi i usluge. “U BIO4 Kampusu nakon završetka prve faze izgradnje svakodnevno će boraviti, učiti i raditi između pet i sedam hiljada ljudi”, rekla je.

“Ekosistem treba graditi na iskustvima drugih, u čemu su nam izrazito značajna iskustva stručnjaka iz SAD-a. Na taj način mogu se izbeći neke učestale greške, ubrzati proces razvoja, ali i obezbediti ekonomski napredak Srbije”, rekla je ministarka, zaključivši da je važno to što ovaj projekat, ali i razvoj startap ekosistema i inovacija u Srbiji imaju punu podršku Vlade Republike Srbije.

Pupin forum obuhvatio je širok spektar tema, od geopolitike i globalnih izazova do mogućnosti razvoja koje nude biotehnologija i digitalni svet. Zamišljen je da posluži kao platforma za razmenu znanja i iskustava, otvarajući nove mogućnosti za saradnju u oblasti biotehnologije i drugih inovativnih tehnologija. Učesnici foruma naglasili su značaj jačanja partnerstva između Srbije i SAD, posebno u kontekstu brzih globalnih promena i izazova.