Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

“Биотехнологија је будућност”, поручила др Беговић на панелу у оквиру првог Пупин форума

31. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

У оквиру првог Пупин форума у Београду одржан је панел под називом „Биотехнологија - следећи фронт за Србију и нова прилика за партнерство Србије и САД“ у којем су учествовали министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, професор биомедицинског инжењерства и проректор Универзитета Колумбија Самјуел Сиа и фармацеутски и биотехнолошки извршни директор и суоснивач компаније „Дрен Био“ Иван Трифуновић, а панел је модерирала Александра Видаковић из компаније Roche

Министарка др Беговић представила је БИО4 Кампус и бенефите које ће донети научној заједници у Србији, али и друштву у целини. “БИО4 Кампус је највећа појединачна инвестиција у инфраструктурни пројекат повезан са науком у Србији икада, али и највећа инвестиција у науку и у ширем региону”, истакла је др Беговић. “Сви учесници у процесима развоја биотехнологије, биомедицине, биоинформатике и биодиверзитета бити концентрисани на једном месту. Седам факултета, институти, стартап заједница повезана са биотехнологијом, али и компаније”, рекла је она.

“Спајање бионаука, информационо-комуникационих технологија и вештачке интелигенције отворити нова поља у проучавању ових области”, рекла је др Беговић. “Ово је будућност - најбољи моменат био је пре 30 година, а други најбољи моменат је данас. БИО4 Кампус је резултат заједничког рада малог тима, а у првој фази градимо 160 хиљада метара квадратних инфраструктуре - лабораторија, бизнис простора али и просторија за факултете у којима ће се образовати будући стручњаци из ових области”, рекла је она, додавши да ће постојање оваквог кампуса високо образовање учинити отворенијим и флексибилнијим за сарадњу са компанијама.

“Приватни сектор је такође део овог пројекта - стартапи, али и компаније из читавог света”, рекла је она, додавши да је веомаважно успоставити механизме за оснаживање наших научника да осмишљавају идеје из којих ће настајати нови производи и услуге. “У БИО4 Кампусу након завршетка прве фазе изградње свакодневно ће боравити, учити и радити између пет и седам хиљада људи”, рекла је.

“Екосистем треба градити на искуствима других, у чему су нам изразито значајна искуства стручњака из САД-а. На тај начин могу се избећи неке учестале грешке, убрзати процес развоја, али и обезбедити економски напредак Србије”, рекла је министарка, закључивши да је важно то што овај пројекат, али и развој стартап екосистема и иновација у Србији имају пуну подршку Владе Републике Србије.

Пупин форум обухватио је широк спектар тема, од геополитике и глобалних изазова до могућности развоја које нуде биотехнологија и дигитални свет. Замишљен је да послужи као платформа за размену знања и искустава, отварајући нове могућности за сарадњу у области биотехнологије и других иновативних технологија. Учесници форума нагласили су значај јачања партнерства између Србије и САД, посебно у контексту брзих глобалних промена и изазова.

Погледајте још вести