Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

BIO4 kampus dobio još jednog svetskog igrača: Memorandum o razumevanju potpisali ministarka dr Jelena Begović i BGI Group

26. April 2023.

Posle švajcarskog Roche-a i japanske Takede, BIO4 kampus dobio je još jednog globalnog partnera

Na sastanku delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i predstavnika kineske kompanije BGI Group, potpisan je Memorandum o razumevanju između dve strane.

Memorandumom je predviđen nastavak saradnje u oblasti veštačke inteligencije, biotehnologiji, novih tehnologija kao što je Sintetska biologija i drugih naprednih tehnologija u oblasti dijagnostike u medicini.

Ovo je nastavak saradnje započet sa ovom kompanijom koja je dogovorena na sastanku prvog čoveka BGI Group-e Vang Đena I premijerke Srbije Ane Brnabić u novembru prošle godine.

BGI Group je već otvorio razvojni centar u Beogradu u kojem je zaposleno više od 15 stručnjaka iz Srbije u oblasti veštačke inteligencije. Pokrenuta je saradnja sa Institutom za veštačku inteligenciju i univerzitetima u Srbiji u oblasti obrazovanja u novim naukama kao što je Bioinformatika.

Ministarka Begović se zahvalila partnerima iz Kine i podvukla dobro iskustvo saradnje Republike Srbije sa kompanijom BGI Group koja je tokom pandmije COVID-19 donirala dve laboratorije “Vatreno oko” navodeći da je ta pomoć mnogo značila svim građanima Srbije. Ministarka Begović je dodala da je Ministarstvo spremno da krene dalje u razvijanju novih projekata u saradnji sa ovom kompanijom.

Delegaciju BGI Group predvodio je dr Ji Jin, izvršni direktor BGI Group, dr Ning Li, potpredsednik BGI Group i Terens Šiong, potpredsednik BGI Group za globalni razvoj.

O BIO4 kampusu

Ukupna površina: 110.000 kvadratnih metara bruto površine

Ukupna investicija: Oko 190 miliona evra za izgradnju, plus još oko 100 miliona evra za opremanje.

Ukupan broj osoba: oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata, plus gosti i privreda

Vremenski okvir: Početak gradnje se očekuje u prvoj polovini 2023. godine a useljenje BIO4 kampusa u prvoj polovini 2025. godine.

Centralna tačka nacionalnih investicija u bioekonomski razvoj je izgradnja BIO4 Kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta u širem regionu. Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

BIO4 Kampus, kao jedinstven prostor koji pokriva oko 20 hektara zemljišta, sa jedne strane će obuhvatiti obrazovne i naučno-istraživačke institucije sa dugogodišnjom tradicijom:

 1. Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu:
 • Biološki fakultet,
 • Farmaceutski fakultet, i
 • Grupa za bioinženjering Tehnološko-metalurškog fakulteta
 1. Osam naučnih instituta će kompletno ili delimično biti prisutno u Kampusu:
 • Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo,
 • Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković",
 • Institut za medicinska istraživanja,
 • Institut za multidisciplinarna istraživanja,
 • Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije
 • Institut „Biosens”
 • Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”, i
 • Institut za primenu nuklearne energije (INEP).

Sa druge strane, kao veoma važni sadržaji, unutar Kampusa će biti i institucije i organizacije privrednog karaktera:

 1. Ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd biće izgrađena za podršku BIO4 startapima, njihovu akceleraciju, kao i Centar za ideje – mesto susreta istraživača i studenata iz različitih oblasti.
 2. Istraživačko-razvojni centri kompanija, domaćih i međunarodnih, velikih i malih.
Galerija