Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

БИО4 кампус добио још једног светског играча: Меморандум о разумевању потписали министарка др Јелена Беговић и BGI Group

26. Април 2023.

После швајцарског Roche-a и јапанске Такеде, БИО4 кампус добио је још једног глобалног партнера

На састанку делегације Министарства науке, технолошког развоја и иновација и представника кинеске компаније BGI Group, потписан је Меморандум о разумевању између две стране.

Меморандумом је предвиђен наставак сарадње у области вештачке интелигенције, биотехнологији, нових технологија као што је Синтетска биологија и других напредних технологија у области дијагностике у медицини.

Ово је наставак сарадње започет са овом компанијом која је договорена на састанку првог човека BGI Group-е Ванг Ђена И премијерке Србије Ане Брнабић у новембру прошле године.

BGI Group је већ отворио развојни центар у Београду у којем је запослено више од 15 стручњака из Србије у области вештачке интелигенције. Покренута је сарадња са Институтом за вештачку интелигенцију и универзитетима у Србији у области образовања у новим наукама као што је Биоинформатика.

Министарка Беговић се захвалила партнерима из Кине и подвукла добро искуство сарадње Републике Србије са компанијом BGI Group која је током пандмије CОVID-19 донирала две лабораторије “Ватрено око” наводећи да је та помоћ много значила свим грађанима Србије. Министарка Беговић је додала да је Министарство спремно да крене даље у развијању нових пројеката у сарадњи са овом компанијом.

Делегацију BGI Group предводио је др Ји Јин, извршни директор BGI Group, др Нинг Ли, потпредседник БГИ Гроуп и Теренс Шионг, потпредседник BGI Group за глобални развој.

О БИО4 кампусу

Укупна површина: 110.000 квадратних метара бруто површине

Укупна инвестиција: Око 190 милиона евра за изградњу, плус још око 100 милиона евра за опремање.

Укупан број особа: око 1.200 професора и истраживача и око 4.000 студената, плус гости и привреда

Временски оквир: Почетак градње се очекује у првој половини 2023. године а усељење БИО4 кампуса у првој половини 2025. године.

Централна тачка националних инвестиција у биоекономски развој је изградња БИО4 Кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта у ширем региону. Назив БИО4 скраћено представља четири кључне области: биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет.

БИО4 Кампус, као јединствен простор који покрива око 20 хектара земљишта, са једне стране ће обухватити образовне и научно-истраживачке институције са дугогодишњом традицијом

  1. Три факултета Универзитета у Београду:
  • Биолошки факултет,
  • Фармацеутски факултет, и
  • Група за биоинжењеринг Технолошко-металуршког факултета
  1. Осам научних института ће комплетно или делимично бити присутно у Кампусу:
  • Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство,
  • Центар за одрживо управљање биоресурсима и природне производе Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић",
  • Институт за медицинска истраживања,
  • Институт за мултидисциплинарна истраживања,
  • Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије
  • Институт „Биосенс”
  • Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње”, и
  • Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Са друге стране, као веома важни садржаји, унутар Кампуса ће бити и институције и организације привредног карактера:

  1. Екстензија Научно-технолошког парка Београд биће изграђена за подршку БИО4 стартапима, њихову акцелерацију, као и Центар за идеје – место сусрета истраживача и студената из различитих области.
  2. Истраживачко-развојни центри компанија, домаћих и међународних, великих и малих.
Галерија
Погледајте још вести