Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Astronomska opservatorija Beograd i 14 astronomskih društava potpisali protokol o saradnji

04. Oktobar 2024.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

U prostorijama Astronomske opservatorije Beograd, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, potpisan je protokol o saradnji između ove naučno-istraživačke organizacije i 14 astronomskih društava u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, koja je istakla da se ovim sporazumom spajaju zaljubljenici u nauku sa državnim institucijama

Ministarka dr Begović je istakla da je ovo dobar način za promovisanje nauke, odnosno da se na ovaj način radi na afirmisanju građanske nauke što podrazumeva uključivanje građana u naučne aktivnosti određenih institucija.

"Jedna od aktivnosti našeg Ministarstva je da pokrenemo građansku nauku. Prošle godine smo imali prvi poziv koji je objavio Centar za promociju nauke, jer želimo veći angažman građana koji su i te kako zainteresovani, što mi je veoma drago", rekla je Begović i dodala da je ovo prvi formalni korak ka tome da udruženja građana zajedno sa Astronomskom opservatorijom apliciraju za projekte koji će im finansijski omogućiti dalje razvijanje astronomije.

Ministarka je istakla da građani Srbije vole nauku i iskazuju želju da se uključe u naučno-istraživčki rad institucija širom zemlje.

Direktor beogradske Astronomske opservatorije objasnio je da sporazum omogućava da se na najadekvatniji način iskoristi potencijal građana i samim tim da doprinos naučnoj zajednici.

Potpisivanje sporazuma omogućilo je da ubuduće Astronomska opservatorija aplicira za sredstva, odnosno da bude nosilac projekta, dok bi astronomska društva bili realizatori projekta.

"Mi ćemo konkurisati za projekte, na taj način možemo da obezbedimo potrebnu opremu. Ideja je da nabavimo all-sky kamere, apliciraćemo preko projekata kao Astronomska opservatorija i dati je u ruke građanima, to jest astronomskim društvima. Oni će opremu dalje koristiti kako za popularizaciju, tako i da zabeleže ako se nešto pojavi na nebu, recimo neki bolid ili meteor, ili nešto što je ekskluzivno", objasnio je Popović.

Protokol o saradnji sa Astronomskom opservatorijom Beograd potpisala su astronomska društva AD "Ruđer Bošković" iz Beograda, AD "Aristarh" iz Kragujevca, AD "Milutin Milanković" iz Zrenjanina, AD "Kosmos" iz Novog Sada, Prirodnjačko društvo GEA iz Vršca, Istraživačka stanica Petnica, UG "Komitet znanja Srbije" iz Beograda, Odred izviđača "Pinki" iz Sremske Mitrovice, AD "Vlašići", Društvo astronoma Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, astronomsko udruženje Eureka Kruševac, astronomsko društvo Alfa iz Niša i astronomsko društvo Andromeda iz Knjaževca.

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrarkom Jelenom Begović tom prilikom obišla je Astronomsku opservatoriju Beograd i razgovarala sa direktorkom instituta prof. dr Luka Č. Popović i njegovim saradnicima, a sastala se i sa Upravnim odborom i Naučnim većem, odnosno istraživačima.

Galerija