Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Астрономска опсерваторија Београд и 14 астрономских друштава потписали протокол о сарадњи

04. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

У просторијама Астрономске опсерваторије Београд, под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација, потписан је протокол о сарадњи између ове научно-истраживачке организације и 14 астрономских друштава у присуству министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, која је истакла да се овим споразумом спајају заљубљеници у науку са државним институцијама

Министарка др Беговић је истакла да је ово добар начин за промовисање науке, односно да се на овај начин ради на афирмисању грађанске науке што подразумева укључивање грађана у научне активности одређених институција.

"Једна од активности нашег Министарства је да покренемо грађанску науку. Прошле године смо имали први позив који је објавио Центар за промоцију науке, јер желимо већи ангажман грађана који су и те како заинтересовани, што ми је веома драго", рекла је Беговић и додала да је ово први формални корак ка томе да удружења грађана заједно са Астрономском опсерваторијом аплицирају за пројекте који ће им финансијски омогућити даље развијање астрономије.

Министарка је истакла да грађани Србије воле науку и исказују жељу да се укључе у научно-истраживчки рад институција широм земље.

Директор београдске Астрономске опсерваторије објаснио је да споразум омогућава да се на најадекватнији начин искористи потенцијал грађана и самим тим да допринос научној заједници.

Потписивање споразума омогућило је да убудуће Астрономска опсерваторија аплицира за средства, односно да буде носилац пројекта, док би астрономска друштва били реализатори пројекта.

"Ми ћемо конкурисати за пројекте, на тај начин можемо да обезбедимо потребну опрему. Идеја је да набавимо all-sky камере, аплицираћемо преко пројеката као Астрономска опсерваторија и дати је у руке грађанима, то јест астрономским друштвима. Они ће опрему даље користити како за популаризацију, тако и да забележе ако се нешто појави на небу, рецимо неки болид или метеор, или нешто што је ексклузивно", објаснио је Поповић.

Протокол о сарадњи са Астрономском опсерваторијом Београд потписала су астрономска друштва АД "Руђер Бошковић" из Београда, АД "Аристарх" из Крагујевца, АД "Милутин Миланковић" из Зрењанина, АД "Космос" из Новог Сада, Природњачко друштво ГЕА из Вршца, Истраживачка станица Петница, УГ "Комитет знања Србије" из Београда, Одред извиђача "Пинки" из Сремске Митровице, АД "Влашићи", Друштво астронома Србије, Астрономско друштво Нови Сад, астрономско удружење Еурека Крушевац, астрономско друштво Алфа из Ниша и астрономско друштво Андромеда из Књажевца.

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министрарком Јеленом Беговић том приликом обишла је Астрономску опсерваторију Београд и разговарала са директорком института проф. др Лука Ч. Поповић и његовим сарадницима, а састала се и са Управним одбором и Научним већем, односно истраживачима.

Галерија
Погледајте још вести