Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ambasadorka Zambije Nj.E. Džudit Marija Adeodata Mulenga na sastanku sa dr Begović

05. Jul 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa ambasadorkom Zambije u zgradi Vlade Republike Srbije

Nj.E. Džudit Marija Adeodata Mulenga ovu priliku iskoristila je da se zahvali ministarki dr Begović na izdvojenom vremenu i da čuje šta je ono što Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije radi, kao i da sazna osnovne informacije o naučnom i inovacionom ekosistemu u Srbiji, koje joj je predočila ministarka dr Begović.

            Ambasadorka Mulenga rekla je ministarki dr Begović da bi jačanje veza među srpskim i Ministarstvom nauke Zambije moglo doneti mnoštvo prostora za naučnu saradnju, ali i saradnju među privrednicima dve zemlje, a u cilju rešavanja problema sa kojima se suočavamo, a koji su prevashodno povezani sa klimatskim promenama i uzgajanjem hrane.

„Zambija se suočava sa nestašicom hrane, usled veoma ozbiljne suše koja nas je pogodila“, rekla je Mulenga, dodavši da bi saradnja sa srpskim naučnim i istraživačkim organizacijama bila od velikog značaja za ubrzanje transfera tehnologije u njenoj državi. “Radićemo na tome da se što pre uspotave veze između ministarstava dve zemlje”, zaključila je.

“Pomoći ćemo da se izgrade novi mostovi među naučnim i istraživačkim institucijama naše dve zemlje u cilju saradnje i daljeg prosperiteta”, rekla je ministarka dr Begović, dodavši da u Srbiji nove tehnologije i nauku vidimo kao važne u rešavanju problema povezanih sa klimatskim promenama. “I mi se suočavamo sa ekstremnim vremenskim prilikama i moramo da se prilagođavamo. Razmena iskustava i znanja biće od obostrane koristi, jer smo svi pogođeni ovim promenama”, zaključila je dr Begović.

Galerija