Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Амбасадорка Замбије Њ.Е. Џудит Марија Адеодата Муленга на састанку са др Беговић

05. Јули 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са амбасадорком Замбије у згради Владе Републике Србије

Њ.Е. Џудит Марија Адеодата Муленга ову прилику искористила је да се захвали министарки др Беговић на издвојеном времену и да чује шта је оно што Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије ради, као и да сазна основне информације о научном и иновационом екосистему у Србији, које јој је предочила министарка др Беговић.

            Амбасадорка Муленга рекла је министарки др Беговић да би јачање веза међу српским и Министарством науке Замбије могло донети мноштво простора за научну сарадњу, али и сарадњу међу привредницима две земље, а у циљу решавања проблема са којима се суочавамо, а који су превасходно повезани са климатским променама и узгајањем хране.

„Замбија се суочава са несташицом хране, услед веома озбиљне суше која нас је погодила“, рекла је Муленга, додавши да би сарадња са српским научним и истраживачким организацијама била од великог значаја за убрзање трансфера технологије у њеној држави. “Радићемо на томе да се што пре успотаве везе између министарстава две земље”, закључила је.

“Помоћи ћемо да се изграде нови мостови међу научним и истраживачким институцијама наше две земље у циљу сарадње и даљег просперитета”, рекла је министарка др Беговић, додавши да у Србији нове технологије и науку видимо као важне у решавању проблема повезаних са климатским променама. “И ми се суочавамо са екстремним временским приликама и морамо да се прилагођавамо. Размена искустава и знања биће од обостране користи, јер смо сви погођени овим променама”, закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести