Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

U Njujorku otvorena izložba grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

13. Oktobar 2023.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku sinoć je otvorena izložba grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

Autor izložbe je prof. dr Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, a izložba je organizovana u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije (Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku).

„Primer profesora Pavlovića i njegovog predanog i posvećenog rada je nešto što je za veliko poštovanje. Način na koji je upotrebio veštačku inteligenciju je nešto neverovatno. Srećni smo da smo partneri na ovom projektu i važno je da napomenemo da je ovo prva izložba van zemlje, ali nas svakako očekuje i organizacija ove izložbe u Novom Sadu i Čačku i radujemo se saradnji“, ističe Jovan Milić, posebni savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović.

Profesor dr Pavlović ističe to da je izložba nastala kao jedan od rezultata projekta međuuniverzitetske saradnje između Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Centralnog Univerziteta Severne Karoline u oblasti primene veštačke inteligencije i digitalnih tehnologija u nastavi na daljinu.

„U okviru ovog projekta koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji smo se pored razvoja savremenih digitalnih nastavnih platformi bavili i različitim aspektima i primenama generativne veštačke inteligencije. Grafike na izložbi su nastale kao rezultat primene različitih softverskih paketa baziranih na veštačkoj inteligenciji u dobijanju vizuelnih podataka koje sam ja potom uobličio na takav nain da pomoću njih mogu objasniti proces sticanja znanja o realnosti putem obrade informacija, manipulacije simbolima i konstrukcijom narativa. Na taj način sam kroz grafički prikaz prezentovao koncept tehnologije i tehnike, koji pored svoje svakodnevne upotrebne vrednosti predstavljaju i određeni okvir kroz koji mi sagledavamo i dajemo značenje svetu oko nas.“

Profesor dr Pavlović ističe i to da se veštačka inteligencija koristi u mnogim oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije. On je istakao i to da je Poljoprivredni fakultet, Univerziteta u Beogradu lider u regionu u ovim oblastima.

„Još pre par godina formirali smo specijalni studijski program pod nazivom Biotehnički inženjering. Takođe smo u okviru katedre za matematiku i fiziku formirali Centar za istraživanje podataka i bioinformatiku, a u okviru koga se između ostalog bavimo primenom veštačke inteligencije u agro i biotehničkim naukama. Ovo je posebno važno, imajući u vidu čvrstu opredeljenost Ministarstva nauke da podržava sve moderne trendove u nauci, uključujući i različite primene veštačke inteligencije“, zaključuje on.

Olgica Vlačić, konzul-žeran u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku, ističe da je izložba prof. dr Vladimira Pavlovića nešto potpuno novo u kulturnoj ponudi Generalnog konzulata.

„Baveći se izuzetno aktuelnom temom primene veštačke inteligencije u segmentima stvaralaštva prethodno rezervisanim isključivo za ljudski um, izložba posetiocima pruža uvid u mogućnosti primene alatki veštačke inteligencije u likovnom stvaralaštvu, ujedno pozivajući na razmišljanje o budućnosti umetnosti u celini. Verujemo da će dela prof. Pavlovića biti izuzetno zanimljiva njujorškoj publici i da će predstaviti Srbiju kao zemlju nauke i inovacija koja ide u korak sa globalnim naučnim trendovima“, ističe ona.

U predstojećem periodu u konzulatu biće održano i predavanje prof.dr Pavlovića „Mnogo nijansi veštačke inteligencije“, koje je prateći deo ove izložbe, posetioce očekuje i projekcija novog dokumentarnog filma o Nikoli Tesli „Bežično“, koji predstavlja autorsko delo Muzeja Nikoe Tesle u Beogradu, kao i promocija knjige poezije „Iz zaboravljenog sveta u večnost“ Milorada Maksimovića, srpskog pesnika koji živi u SAD.