Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Svečano otvoren nacionalni paviljon Srbije na Međunarodnom sajmu CIFIT u Sjamenu, dr Begović: “Naša zemlja potvrđuje da je lider u regionu”

08. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Četiri projekta koji su najbolje prilike za investicije - EXPO 2027, BIO4 Kampus u Beogradu, inovacioni distrikt u Kragujevcu, kao i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN (SDG) za Srbiju, koju su zajednički izradile Vlada Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji predstavljeni su u okviru paviljona Republike Srbije na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023

Poseban akcenat stavljen je na predstavljanje ovih projekta, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović deo je srpske delegacije u Kini.

Delegaciju Republike Srbije predvodi potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a u delegaciji su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, kao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović kazala je na nacionalnom paviljonu da su projekti iz Srbije koji će se predstavljati na CIFITU velika prilika za investicije, diplomatiju i razvoj ne samo Srbije, nego i čitavog regiona.

"Srbija ovim projektima potvrđuje da je zaista lider celog regiona", rekla je dr Begović. Ona je dodala da ovi projekti otvaraju put i za investicije iz privatnog sektora direktno u nauku. "Osim što su šansa za turizam i ugostiteljstvo, i hotelijerstvo, o ovi projekti tiču i na nauku i tehnologiju, jer privlače i privatne investicije u te oblasti", zaključila je ministarka dr Jelena Begović.

"Ovi projekti ujedinjuju strateški razvoj i ulaganja u infrastrukturu, visoke tehnologije i ono što je najvažnije, u kreativnost, originalnost i edukaciju, u ljude. Oni su istovremeno najjači pokretač svih procesa i razlog zašto posvećeno radimo na ovim izuzetnim projektima, kako bi obezbedili dobrobit za sve", kazala je ovom prilikom potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković.

Galerija