Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Srbija prepoznata kao mesto za budući razvoj automobilske industrije, poručila dr Begović na EV Days

15. Septembar 2023.

Foto: Ninamedia

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović imala je video obraćanje na konferenciji Electric Vehicle Days (EV Days), koja se održava na Novosadskom sajmu

Ovaj sajam i konferencija okupljaju na jednom mestu domaće stručnjake, kao i poslovne ljude iz industrije automobila, ali i svih pratećih oblastih bitnih za e-mobilnost, od energetike i saobraćaja, do planiranja pametnih gradova.

Ministarka je na početku drugog dana ove konferencije putem video poruke okupljenima ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija poručila da samim tim što je u Srbiji organizovan događaj na temu električnih vozila, autonomnih vozila i veštačke inteligencije pokazuje da Srbija prati svetske trendove i da je spremna da razvija i primenjuje najnovije tehnologije. “Električna vozila, autonomni automobili i veštačka inteligencija više nisu budućnost. Oni su postali naša realnost i predstavljaju temelje tehnološke revolucije u automobilskoj industriji”, navela je dr Begović, dodavši da je Srbija svesna ovog trenutka i da vrlo aktivno radi na zauzimanju vodeće pozicije u ovoj oblasti.

“Intenzivno radimo na usavršavanju i povećavanju infrastrukture za električna i hibridna vozila. Kroz naše strateške napore, uspeli smo da privučemo investicije, o čemu govori prisustvo veoma značajnih i velikih kompanija iz ovih oblasti koje su odlučile da otvore istraživačko-razvojne centre u našoj zemlji”, navela je dr Begović.

“Srbija nastavlja da ulaže u nauku, istraživanje i razvoj, pružajući podršku svim pojedincima koji se nalaze i u našoj akademiji, a i u provatnim kompanijama da razvijaju inovacije. Samo na taj način, kroz zaista dodatu vrednost koju naše ideje dodaju jednom proizvodu možemo da razvijamo privredu u budućnosti”, istakla je dr Begović, podsetivši da je Srbija prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, nakon čega je ubrzo otvoren i Institut za veštačku inteligenciju.

“Prošle godine postale smo jedna od 27 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i to govori koliko su nove tehnologije važne Srbiji”, rekla je dr Begović i objasnila da su napori čitave Vlade Republike Srbije usmereni ka izgradnji okruženja koje će motivisati ljude da se bave razvojem inovacija.

“Snažna nauka, posebno u STEM oblastima daje nam jaku osnovu da možemo da postanemo lideri u ovim oblastima. Takođe, država investira značajna sredstva u razvoj infrastrukture, kao što su Naučno-tehnološki parkovi i Fond za inovacionu delatnost, koji predstavljaju podršku kako akademiji, tako i privatnom sektoru da razvijaju inovacije. Želimo da dođemo do najboljih pojedinaca i stvorimo šansu za "pametne" investicije”, naglasila je dr Begović.

“Naša zemlja je otvorena za investitore, inovatore i stručnjake iz čitavog sveta. Veliki broj poreskih olakšica koje je Vlada Republike Srbije usvojila su usmerene da motivišu kompanije da se bave istraživanjem i razvojem. Takođe, sa razvojem tehnologije, menja se i pravna regulativa. Ovaj napor Vlade Republike Srbije je rezultirao u tome da Srbija bude jedna od pet zemalja u Evropi čija je vlada izdala dozvolu za autonomna vozila nivoa 3”, navela je dr Begović.

“Što se tiče velikih i važnih kompanija u ovim oblastima, njihovo prisustvo na događaju poput EV Days govori koliko je Srbija prepoznata kao mesto za budući razvoj automobilske industrije i primenu novih tehnologija u ovim oblastima”, rekla je dr Begović.“Uz podršku čitave Vlade Republike Srbije, zajedno sa domaćim i stranim partnerima, investitorima, inovatorima i stručnjacima iz različitih sektora, trudimo se da kreiramo budućnost u kojoj su elektromobilnost, autonomna vozila i veštačka inteligencija deo napretka i omogućavaju tehnološki razvoj i unapređenje života svih nas. Ovo nije samo naša vizija, već treba da bude doprinos Srbije globalnoj borbi za održivu i naprednu budućnost”, zaključila je dr Begović.

Galerija