Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Srbija predstavila tehnološke inovacije na Hi-Tech sajmu u Šenženu

20. Novembar 2023.

Foto: NITRA

U organizaciji Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, tehnološko-inovativna zajednica Republike Srbije je ove godine po prvi put nastupila na najprestižnijem tehnološkom sajmu u Aziji – Hi-Tech Fair u Šenženu (Kina), u gradu prepoznatom kao silikonska dolini Kine, i jednom od svetskih centara za inovacije u kojem posluju čak 32 jednoroga od ukupno 300 koje Kina trenutno broji

Srpsku delegaciju su činili državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović,  pomoćnik ministra za inovacije, tehnološki razvoj i transfer tehnologija Vladimir Radovanović, kao i direktori sva četiri Naučno-tehnološka Parka u Republici Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak), zajedno sa tehnološkim firmama: Coming i Canandi iz Niša, ATAR iz Novog Sada, Savema i Zamba iz Čačka, iNLoodis, MatchIT i Agile Dynamics Tech iz Beograda, kao i kompanija MIND Group iz Kragujevca.

U toku boravka, delegacija Republike Srbije imala je priliku da na štandu Republike Srbije prikaže svoja inovativna rešenja koja su privukla veliki broj posetilaca sajma, kao i da prezentuje potencijale za investiranje i institucionalnu saradnju inovativnih i naučnih platforma Srbije sa Kinom, kao jedna od 30 zemalja širom sveta.

Zahvaljujući lokalnoj vladi grada Šenžena, naša delegacija je imala i tu priliku da tokom sajma obiđe i sedišta nekih od najpoznatijih i najinovativnijih kompanija u Kini, poput – Huawei (lider u oblasti telekomunikacija), BYD (svetski br. 1 proizvođač električnih automobila) i Ubitech (vodeća tehnološka kompanija u oblasti AI i robotike). Takođe, delegacija je imala priliku i da poseti i druge aktere naučne i tehnološko-inovacione zajednice poput Harbin Institute of Technology (četvrti rangirani za inženjerstvo u Kini i 38 u svetu) sa kojim se razgovaralo i na temu zajedničkih naučnih i akademskih programa, Shenzhen Hi-Tech Industrial Park (SHIP), drugi po veličini i BDP-u nacionalni visoko-tehnološki park Kine sa kojima se razgovaralo o saradnji sa Naučno-tehnološkim parkovima iz Srbije, kao i da uzme učešće na X-Lake Forumu 2023 koji okuplja i predstavlja primere dobre prakse u oblasti veštačke inteligencije i pametnih gradova iz zemalja širom sveta.

„Pored ostvarenih uspeha na nivou institucionalne i državne saradnje, naši startapovi i njihova rešenja su ostvarili i prva povezivanja sa zainteresovanim investitorima uz najavljena i potencijalna otvaranje kako kancelarija i daljeg razvijanja proizvoda u Kini, tako i dalje zajedničke saradnje na istraživanju i razvoju u Republici Srbiji“, zaključio je prof. dr Miroslav Trajanović koji je predvodio delegaciju Republike Srbije.

Pogledajte još vesti