Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Srbija po drugi put počasni gost na CIFIT-u u Kini, ministarka dr Begović: "Pokušavamo da izgradimo Srbiju kao zemlju inovacija koja je prepoznala budućnost"

07. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović deo je srpske delegacije u NR Kini koju predvodi potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a u delegaciji su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, kao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović

Tokom boravka delegacije Republike Srbije u NR Kini, naša zemlja će po drugi put biti počasni gost Internacionalnog sajma investicija i trgovine (CIFIT) koji se održava u kineskom gradu Sjamenu i trajaće od 8. do 11. septembra, a procenjuje se da će ovu četvorodnevnu manifestaciju posetiti više od 80.000 privrednika iz više od 100 zemalja sveta.

Srbija će na sajmu CIFIT imati svoj paviljon na kome će, kako je rekla ministarka dr Jelena Begović, prikazati međunarodnoj zajednici neke od ključnih projekata koji treba da ukažu na budući razvoj Srbije.

Ministarka dr Jelena Begović je najavila da će na CIFITU biti prikazani planovi za investicije za projekat Expo koji će biti organizovan u Srbiji 2027. kao i projekat izgradnje BIO4 Kampusa u Beogradu.

"Otvaramo sada put i za investicije iz privatnog sektora direktno u nauku i očekuje nas potpisivanje ugovora o donaciji jedne kineske kompanije Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo za dalji razvoj Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku", rekla je dr Begović.

Prema njenim rečima, ovakvi projekti pokazuju da Srbija stalno radi na nadgradnji projekata koji su interesantni stranim investitorima. To su kako je objasnila, projekti ulaganja u infrastrukturu koja je vezana za nauku, naučna istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije.

"Pokušavamo da izgradimo Srbiju kao zemlju inovacija koja je prepoznala budućnost i šta je važno za budući razvoj naše zemlje", kazala je dr Begović i naglasila da će Srbija nastaviti da ulaže u nauku, inovacije i nove tehnologije.

Uoči početka Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT), delegacija Republike Srbije se sastala sa partijskim sekretarom provincije Fuđijen Džouom Zujiom, a fotografije sa sastanka možete pogledati u galeriji:

Galerija
Pogledajte još vesti