Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Sastanak ministarke dr Begović i mađarskog ministra kulture i inovacija dr Hanka Balaža

24. Oktobar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelena Begović sastala se na marginama Biotech Future Forum-a sa mađarskim ministrom kulture i inovacija dr Hankom Balažom. Na sastanku su razmatrani potencijali za dalje produbljivanje saradnje u oblastima inovacija, biotehnologije i nauke, sa osvrtom na mogućnost kreiranja strateških projekata između Srbije i Mađarske

Ministarka je sagovornike upoznala sa stanjem u srpskom inovacionom i naučnom ekosistemu. "Kada ljudima date dobre uslove za rad, oni ostaju u zemlji. Privukli smo i mnoge IT stručnjake iz celog sveta jer smo strateški ulagali u ovaj ekosistem. Verujemo da najjače veze treba graditi sa komšijama", kazala je ministarka. "Mađarsku uvek koristim kao dobar primer - imate veliki broj laureata za Nobelovu nagradu, što je siguran znak da imate jako snažnu nauku, a nauku vidim kao sjajan mehanizam za građenje mostova među našim narodima", istakla je dr Begović.

“Tokom prethodnih tri do pet godina potpuno smo rekonstruisali naš sistem visokog obrazovanja, ali i inovacioni ekosistem, kako bi pratio potrebe tržišta”, kazao je ministar Balaž. “Želeli bismo da budemo u top deset inovativnih zemalja u Evropi i zato smo duplirali broj doktoranada”, istakao je on, naglasivši značaj STEM oblasti. “Takođe smo duplirali broj istraživača, kada uporedimo njihov broj u odnosu na milion stanovnika”, rekao je, i dodao da Mađarska želi da radi na internacionalizaciji istraživanja, ali i na saradnji sa susedima.

Tokom sastanka razmotrene su mogućnosti potpisivanja Memoranduma o razumevanju, koji bi omogućio kreiranje bilateralnih mehanizama finansiranja istraživanja, bližu saradnju univerziteta dve zemlje, kao i naučno-istraživačkih organizacija. Ministarka dr Begović mađarsku delegaciju pozvala je na Samit Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, koji će se u Beogradu održati u decembru.

Galerija