Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Potvrđen nastavak saradnje Srbije i Kine u nauci

08. Maj 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović danas je sa delegacijom Republike Srbije dočekala predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i učestvovala na plenarnom sastanku delegacija Republike Srbije i Narodne Republike Kine u Palati Srbija

Ministarka je takođe potpisala i tri memoranduma o razumevanju sa kineskim partnerima.

„Poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga je ogromna čast za našu državu. Počastvovana sam zbog toga što sam imala priliku da ga dočekam, prisustvujem sastancima kineskog predsednika Si Đinpinga sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem”, istakla je dr Begović ovom prilikom.

Ona je potpisala tri značajna memoranduma koji će omogućiti dalju saradnju Republike Srbije i Narodne Republike Kine i to Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici (ILRS), Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe i Memorandum o razumevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Narodne Republike Kine i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije.

“Kineski narod bio je sa nama u najtežim momentima srpske istorije i ova poseta predstavlja potvrdu izuzetnih odnosa naše dve države. Prijateljstvo Republike Srbije i Narodne Republike Kine je stvar tradicije i međusobne podrške koja se neguje decenijama. Republika Srbija jeste i uvek će biti partner Kini i veliko mi je zadovoljstvo što smo veličanstvenim dočekom Si Đinpinga to dokazali“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

“Tokom naredne tri godine naši kineski prijatelji ugostiće pedeset naših naučnika, a pozivaju i čak tri stotine srpskih studenata na studije u Kinu. Takođe, inovacije u novim tehnologijama, uključujući i veštačku inteligenciju, predstavljaju veliku šansu za dalji razvoj i jačanje veze između naše dve zemlje”, zaključila je dr Begović.