Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Postavljen kamen temeljac nove zgrade u okviru “Torlaka”

26. Februar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Svečano je obeleženo postavljanje kamena temeljca povodom izgradnje dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“

Postavljanju kamena temeljca uz brojne visoke zvanice prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, a ministarka zdravlja dr Danica Grujčić se tom prilikom i njoj zahvalila na punoj podršci koju je pružila projektu, istakavši značaj “Torlaka” za Republiku Srbiju.

Ministarka dr Begović u izjavi za medije istakla je da je ovo veliko ulaganje u “Torlak”, u potpuno novu infrastrukturu veoma potrebno. “Izuzetno je bitno, ne samo za mene kao ministra, nego i za sve građane Srbije, jer želimo da povratimo sjaj Torlaku. Kad kažemo skok u budućnost, da stvarno bude skok u budućnost i u tehnologijama koje su vezane za razvoj i za proizvodnju vakcina”, rekla je dr Begović, objasnivši da je zato bitno da imamo ovakve infrastrukture.

“Ovde će biti i prva laboratorija trećeg nivoa biološke bezbednosti, koja omogućava pre svega istraživanje i razvoj novih vakcina, kako bi Srbija bila nezavisna”, navela je, kako za nepredviđene situacije, tako i kada govorimo o regularnim vakcinama. Ministarka je dodala da je potrebno da povratimo poverenje u naše ljude, u naše naučnike i stručnjake i da im damo šansu da u jednoj ovakvoj infrastrukturi rade na boljitku i dobrom zdravlju naših građana.

Pogledajte još vesti