Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

„Poseta predsednika Vučića Egiptu osigurala je dalji napredak Srbije u međunarodnim okvirima“

15. Jul 2024.

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović bila je deo delegacije tokom zvanične posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Arapskoj Republici Egipat

Tokom prvog dana posete, ministarka dr Begović je zajedno sa predsednikom Vučićem prisustvovala plenarnom sastanku dve delegacije prevođene predsednikom Republike Srbije i predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, kao i sastanku sa generalnim sekretarom Arapske lige Abdulom Geitom.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović  i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić takođe su održali sastanak sa dr Amr Talatom ministrom komunikacija i informacionih tehnologija Egipta.

„Imala sam inspirativan razgovor sa dr Amr Talatom ministrom komunikacija i informacionih tehnologija Egipta. Zajedno sa kolegom ministrom Ristićem otvorili smo teme vezane za digitalizaciju, veštačku inteligenciju i njihovu primenu u zdravstvu i poljoprivredi”, rekla je ministarka dr Begović i dodala:

„Takođe, upotreba satelitskih snimaka za mapiranje i praćenje kvaliteta useva, zemljišta ali i klimatskih promena otvara mogućnost za naučnu saradnju između naše dve zemlje, ali i primenu inovativnih rešenja razvijenih u našim naučnim institutima.“

Drugi dan zvanične posete predsednika započet je posetom saborne crkve Svetog Marka u Kairu gde je ministarka dr Begović prisustvovala sastanku predsednika Vučića sa Tavadrosom II, poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim. Nakon ove posete, održani su sastanci sa predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, kao i predsednikom Donjeg doma Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem El Gebalijem kojima je dr Begović takođe prisustvovala.

Drugi dan posete obeležio je i Poslovni forum Srbija-Egipat, koji je ministarka dr Begović ocenila kao izuzetno uspešan.

„Ovo je nova velika šansa za privredu Srbije – potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini otvaramo novu eru ekonomskih odnosa Egipta i Srbije. Takođe, na egipatsko–srpskom poslovnom forumu dogovoreni su i konkretni planovi i koraci jačanja privredne saradnje dve zemlje. Celokupna poseta predsednika Vučića Egptu otvara put ka sigurnom napretku naše države u međunarodnim okvirima“, zaključila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Galerija

Foto: NITRA

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije