Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Pomoćnik ministra dr Marina Soković svečano otvorila 32. Međunarodni simpozijum fizike jonizovanih gasova

27. Avgust 2024.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti svečano je otvoren 32. Međunarodni simpozijum fizike jonizovanih gasova (SPIG 2024), koji se održava od 26. do 29. avgusta

Ovaj prestižni naučni događaj okuplja 130 istraživača iz Srbije i inostranstva, sa programom koji uključuje 54 predavanja, od kojih 40 drže eminentni naučnici iz inostranstva. Simpozijum organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti i Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

„Veliko mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu u ime Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije i pružim podršku u organizaciji ovog značajnog skupa. Fizika, kao osnovna i fundamentalna naučna disciplina omogućava razvoj svih ostalih nauka i podstiče njihov napredak. Ovakvi simpozijumi od ključne su važnosti za razmenu ideja, ostvarivanje novih saradnji i generisanje inovativnih rešenja koja će doprineti kako boljem razumevanju prirode, tako i razvoju društva“, rekla je dr Soković.

Tradicija simpozijuma, koja traje više od 60 godina, započela je 1962. godine u Beogradu i od tada se održava svake druge godine. Glavne teme skupa obuhvataju gasnu plazmu, atomske sudarne procese i interakciju materijala sa česticama i laserskim zračenjem. Pored naučnih predavanja, u okviru simpozijuma organizuje se i Letnja škola fizike jonizovanih gasova, koja mladim naučnicima pruža priliku da predstave svoje rezultate i sarađuju sa vodećim svetskim ekspertima.

Galerija