Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Održan Overview Board sastanak CERN-a

28. Jun 2024.

Foto: NITRA

Održan je Overview Board sastanak CERN-a na kome je delegacija Republike Srbije, predvođena državnim sekretarom Vukašinom Grozdićem, predstavila napredak u procesu kreiranja Tier-1 u Državnom data centru u Kragujevcu

Tier-1 se kreira na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže u Državnom data centru u Kragujevcu od strane ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, tadašnjeg ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića i šefa odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrike Porkari, 09. decembra 2023. godine.

Pored državnog sekretara rezultate kreiranja Tier-1, na sastanku 27. juna 2024. godine predstavili su i Mihailo Jovanović, savetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srbije; Danilo Savić, generalni direktor Data Cloud Technology; Aleksandar Milinković, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu i Nenad Rakić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Tokom sastanka su, pored postignutih rezultata, predstavljeni i budući koraci u razvoju i implementaciji Tier-1 infrastrukture. Izveštaj o napretku je istakao dostignuća u infrastrukturi i strateški značaj ovog projekta kako za Srbiju tako i za međunarodnu naučnu zajednicu.

Ova saradnja naglašava posvećenost Srbije podršci vrhunskim naučnim istraživanjima i razvoju, podsticanju inovacija i doprinosu globalnoj naučnoj zajednici.

Galerija