Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović prisustvovala Danu nauke i inovacija u Subotici

09. April 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je u oktobru 2023. Godine pokrenulo nacionalni projekat pod sloganom „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“, te se tim povodom organizuju Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije

Dvanaesti po redu Dan nauke i inovacija održan je u Gradskoj kući u Subotici u prisustvu ministarke dr Jelene Begović i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, a samoj manifestaciji prethodio je njihov sastanak. Ovom prilikom, oni su se uz prof. dr Nebojšu Gvozdenovića, dekana Ekonomskog fakulteta obratili okupljenim zainteresovanim građanima. Takođe, Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavili su posetiocima sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj.

"Snažna industrija, industrijska slobodna zona, sedam fakulteta i viših škola, mnogo mladih ljudi koji se okreću ka inovacijama - predstavljaju sjajnu osnovu da se jednog dana ovde otvori neki naučno-tehnološki park, ali u svakom slučaju sada radimo na jačanju svih elemenata inovacione delatnosti u Subotici", navela je dr Begović.

"Lokalna samouprava Grada Subotice, sa mnom na čelu, daće sve da što više ulaže u mlade kroz obrazovanje, sport i kulturu, jer to je put kojim treba da se kreće današnji mladi naraštaj", rekao je gradonačelnik Suboticfe Stevan Bakić.

Posetioci su ovom prilikom mogli da čuju i primere dobre prakse, odnosno uspešne priče koje su prošle put od ideje do realizacije, i to od dr Bojana Matkovskog, docenta sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, koji je ujedno i rukovodilac projekta POT4food finansiranog u okviru PROMIS 2023 programa Fonda za nauku.

Nacionalni projekat “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” omogućuje posetiocima sveobuhvatni pristup informacijama u vezi sa programima podrške, izvorima finansiranja, poreskim olakšicama, resursima i infrastrukturom istraživačkog i inovacionog ekosistema, koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija. Publika je takođe imala priliku da postavi pitanja na koja su odgovarali predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku, Centra za promociju nauke, kao i poreski savetnik.

Takođe, u okviru Dana nauke i inovacija u Subotici, posetioci su u holu Gradske kuće imali priliku da pogledaju izložbu i demonstraciju primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija.

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama nastavlja se i tokom 2024. godine širom Srbije, svake druge nedelje.

Galerija