Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Državni sekretar Vukašin Grozdić o razvoju Naučno-obrazovnog kulturnog centra ,,Vuk Karadžić" u Tršiću: „Ministarstvo čini sve da vas podrži“

16. Novembar 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić sastao se sa proširenim programskim odborom Naučno-obrazovnog kulturnog centra "Vuk Karadžić" u Tršiću, koji čine istaknuti profesori, stučnjaci i članovi udruženja za očuvanje srpskog jezika i kulture

Sastanak je održan na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, a Grozdić je ovom prilikom istakao značaj Naučno-obrazovnog kulturnog centra u Tršiću, naglašavajući njegovu važnost kao Centra ključnog za očuvanje srpske kulture, tradicije, jezika i običaja.

Državni sekretar Vukašin Grozdić je naglasio posvećenost Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u podršci aktivnosti Centra jer je Ministarstvo svesno važnosti humanističkih nauka, koje daju izuzetan doprinos razvoju celokupne naučne zajednice, kao i razvoju srpskog društva.

„Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija veliku važnost pridaje radu Naučno-obrazovnog kulturnog centra 'Vuk Karadžić'. Naša podrška se vidi kroz značajno povećanje finansijskih sredstava koja smo odvojili za programsko finansiranje projekata, ali i na sve druge načine podržavamo i nastavićemo da podstičemo aktivnosti Centra“, izjavio je Grozdić.

„Želimo da se osiguramo da u budućnosti srpski jezik i ćirilica biti u upotrebi, i zato ćemo pomoći da savremene tehnologije nauče srpski jezik, kako bi sve generacije sa pametnim uređajima mogle da ih koriste“, naglasio je Vukašin Grozdić.

Ističući uspeh programa „Leto u zavičaju“, koji ima fokus na deci iz dijaspore, državni sekretar je istakao da preko 350 srpskih učesnika iz različitih zemalja sveta učestvuje u ovom programu.

„Ovakav program je doprinos jačanju naše kulturne diplomatije. Ulažemo u očuvanje srpskog jezika i nematerijalnog kulturnog nasleđa, stvaramo bogatstvo koje te vrednosti nose.Naš dugoročni cilj je da osiguramo da srpski jezik i tehnologija napreduju zajedno, što će doprineti i napretku Republike Srbije i razvoju mladih talenata“, zaključio je Grozdić.

Galerija