Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Delegacija Republike Srbije u poseti sedištu kompanije “Takeda”

04. Jun 2024.

Foto: Đorđe Krstić

U okviru zvanične posete ekonomske misije Republike Srbije Tokiju, delegacija je posetila sedište japanske ugledne kompanije “Takeda”, gde je održan sastanak sa visokim predstavnicima ove komapnije

“Menadžmentu kompanije Takeda predstavili smo Srbiju kao mesto gde mogu da investiraju, gde mogu da postanu deo BIO4 Kampusa i našeg novog biotehnološkog ekosistema”, rekla je dr Begović nakon ovog sastanka, dodavši da su takođe analizirali dosadašnju saradnju sa kompanijom Takeda, koja je izuzetno uspešna u oblastima telemedicine, biomedicine i dijagnostike retkih bolesti.

“Pozvali smo predstavnike kompanije “Takeda” da dođu u Srbiju do kraja godine, kako bismo razgovarali o proširenju aktivnosti ove kompanije u Srbiji, ali i o budućoj saradnji između BIO4 Kampusa i Takede na različitim projektima vezanim pre svega za biomedicinu ali i primenu veštačke inteligencije u medicini”, rekla je ona.

Ministarka je istakla da je razgovor bio izuzetno srdačan i otvoren, kao i da je delegacija radila na tome da se Srbija prikaže u najboljem svetlu. “Srbiju smo predstavili kao zemlju nauke i zemlju inovacija, ali i zemljzu koja je kreirala jedan ozbiljan ekonomski ekosistem, jedno biznis okruženje vrlo privlačno za strane investitore”, navela je dr Begović.

“Srbija je tržište koje je povezano sa skoro tri milijarde potencijalnih potrošača širom sveta, što za jednu kompaniju kao što je “Takeda” može da bude veoma privlačno”, rekla je dr Begović, zaključivši da je razlog tome činjenica što u Srbiji sada postoje dobre regulative za klinička istraživanja. “Radimo na našem cilju da se u Srbiji otvara što veći broji istraživačko-razvojnih centara uglednih kompanija kao što je “Takeda”, a kao sledeći korak vidimo i potencijale za proizvodnju bioloških lekova i drugih biofarmaceutskih proizvoda”, kaže dr Begović.

Galerija