Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija boravila u radnoj poseti kineskom gradu Šangaju

11. Septembar 2023.

Foto: NITRA

Državni sekretar Vukašin Grozdić je izjavio da je na poziv Ministarstva nauke Kine i Grada Šangaja delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija boravila u ovom kineskom gradu

"U Šangaju postoji izuzetno posvećena zajednica koja radi na širenju naučno-tehnoloških parkova, kao i na tehnološkom transferu", rekao je g. Grozdić. "Imali smo sjajnu priliku da se kolegama iz Kine i Šangaja razgovaramo o tome kako da organizujemo i razvijamo našu inovacionu infrastrukturu, kao i da zajednički sagledamo prostor za potencijalnu buduću saradnju na naučnim projektima", rekao je on.

Delegacija je imala priliku da poseti World EXPO muzej. "Videli impresivnu kolekciju koja će nam svakako poslužiti kao inspiracija u daljoj organizaciji EXPO2027 specijalizovane izložbe koja će biti održana u Beogradu", rekao je državni sekretar Vukašin Grozdić. "Sastali smo se i sa zamenicom gradonačelnika Šangaja zaduženom za nauku. Dobro je da gradovi prepoznaju značaj inovacija i nauke i da na ovom nivou postoji poseban sekretarijat koji se bavi naukom i inovacijama, što doprinosi kako boljem životu građana, tako i ekonomskom prosperitetu grada, te se nadam da ćemo i u Srbiji imati priliku da vidimo gradove i opštine koji u svoje organizacione strukture unose pomoćnike i sekretare za nauku i inovacije", naveo je Grozdić.

Delegacija je takođe posetila Biotehnološki park Džanđang medicinske doline, kao i inovaciono-tehnološku zonu NeoBay, gde su iz prve ruke imali priliku da svedoče značaju inovacija i preduzetništva za tehnološki napredak.

Takođe, pomoćnice ministra, dr Marina Soković i Ivana Vukašinović, posetile su šangajski Institute of Materia Medica. Ova poseta je pokrenula važne diskusije i postavila temelj potencijalnoj saradnji u ovoj oblasti. Dr Marina Soković i Ivana Vukašinović su učestvovale na Ženskom samitu, gde je dr Marina Soković održala istaknuto predavanje o ulozi žena u oblasti nauke. Posebnu pažnju privukla je prezentovana informacija o tome da u Srbiji radi vieći broj naučnika ženskog nego muškog pola.

Državni sekretar Vukašin Grozdić govorio je na ceremoniji otvaranja i glavnom forumu InnoMatch EXPO. Ovaj forum otvorio je kineski ministar za nauku i tehnologiju g. Vang. "Srbija je na dobrom putu, potrebno je da nastavimo sa razvojem naučno-tehnoloških parkova, regionalnih inovacionih startap centara, kao i inovacionih centara na univerzitetima. To će nam garantovati veći broj inovativnih preduzeća, startap kompanija i posledično uvećanje bruto domaćeg proizvoda", zaključio je Grozdić.

Galerija