Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

„Andrej Drobnjaković je predstavnik novih generacija koje će osigurati bolji život u Srbiji“

02. Jul 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u zgradi Vlade Republike Srbije organizovala je prijem Andreja Drobnjakovića, učenika drugog razreda Matematičke gimnazije, koji je u jednom danu osvojio pet zlatnih medalja (zlato iz matematike, fizike, hemije, biologije i inženjerstva) na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi StemCo u Singapuru

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa Andrejem Drobnjakovićem, koji je svoju šampionsku karijeru kroz takmičenja gradio od ranih razreda osnovne škole i ove godine je bio jedini predstavnik Republike Srbije u Singapuru. U konkurenciji od 12.000 najboljih srednjoškolaca iz preko 40 zemalja sveta Andreju je uspelo da bude petostruki šampion. Poneo je zlato iz matematike, fizike, hemije, biologije i inženjerstva. On je predstavnik naših novih generacija za koje treba da gradimo infrastrukturu, da im omogućimo da se školuju u Srbiji, da im omogućimo i ako odu da se vrate u Srbiju kako bi sa nama gradili bolju budućnost i pomogli nam u suočavanju sa izazovima jer će njihova pamet, vrednoća i hrabrost biti od presudnog značaja za opstanak čitavog čovečanstva, ali i za bolji život u našoj državi. Još jednom mu se zahvaljujem na upornosti, na hrabrosti, na svim ostvarenim rezultatima do sada. Mi se već drugi put srećemo i prošle godine je osvojio dve medalje zbog kojih ga je Fond za mlade talente nagradio i mislim da ćemo ga sretati sigurno minimum jednom do dva puta godišnje jer je krenuo putem šampiona“, istakla je ministarka dr Jelena Begović.

Andrej Drobnjaković se osvrnuo na svoje uspehe sa Međunarodne naučne olimpijade StemCo u Singapuru i uputio važnu poruku svim mladim, talentovanim i vrednim ljudima.

„Konkurencija je bila ozbiljna i osvajanje tih pet medanja je zahtevalo ozbiljnu koncentraciju i ozbiljno znanje iz svih pet oblasti u kojima sam se takmičio. Odluku o učešću na takmičenju doneo sam neposredno pre njegovog održavanja jer sam shvatio da imam neophodno znanje da ostvarim dobre rezultate i da želim to i da pokažem. Iako je delovalo na početku nemoguće i meni i ostalim takmičarima, ipak sam uspeo i zato poručujem svima koji su slični meni i koji imaju velike ambicije da od njih ne odustaju kad im se čini da je previše teško jer ako odustanemo i mislimo da smo izgubili još pre borbe, sigurno je da nikad nećemo dostići svoj maksimum baš zbog toga što smo sebi dozvolili da sumnjamo u naše sposobnosti“, zaključio je Andrej Drobnjaković.

Galerija