Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Састанак министарке др Беговић и амбасадора Шпаније у Србији Њ. Е. Хуана Хозеа Санц Апарисија

10. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се у Влади Републике Србије са амбасадором Шпаније у Србији Њ. Е. Хуаном Хозеом Санц Апарисијом и његовим саветником Дариом Отером

Министарка је амбасадору пожелела добродошлицу и упознала га са делатношћу Министарства, навевши да је од великог значаја постојање засебног министарства задуженог за науку, које обухвата како научну делатност, тако и процес од идеје до реализације везан за иновације и технолошки развој.

Амбасадор се министарки захвалио на пријему и истакао да је њихов циљ да покушају да побољшају ниво билатералне сарадње између Шпаније и Србије. “Мадрид сматра да има простора за напредак у више области, међу којима је и научна сарадња”, рекао је он, додавши да је од великог значаја сарадња Србије са ЕУ, поготово у програмима као што је Хоризонт. “Мислимо да морамо интензивирати билатералну сарадњу, за коју већ имамо основ у раније потписаним програмима и споразумима, и овде смо како бисмо истражили могућности за њено јачање”, истакао је Њ. Е. Апарсија.

“Шпанија је најчешћи партнер наших институција у оквиру програма Хоризонт и имамо заиста сјајна институционална партнерства”, истакла је министарка др Беговић, додавши да је од великог значаја сарадња БИО4 Кампуса са шпанским истраживачким центром Tecnalia. “Они нам могу бити добри водичи, јер имају велико знање у области трансфера технологије. Верујем да ће будућност обликовати биотехнологија и вештачка интелигенција”, казала је министарка.

Било је речи о поновном успостављању програма мобилности истраживача, као и о могућности покретања стратешких научно-истраживачких пројеката који би имали значајно већи буџет, са обе стране, српске и шпанске, и трајали би до три године, што би пружило могућност за постизање значајних резултата у истраживању. Ови пројекти би обухватили области од стратешког значаја за обе државе, омогућавајући научницима и истраживачима да интензивно сарађују и доприносе развоју научне заједнице.

Министарка је амбасадора обавестила и о одржавању Министарског самита Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију који ће се у децембру одржати у Београду.

Галерија
Погледајте још вести