Accessibility Tools

Skip to main content

Sastanak ministarke dr Begović i ambasadora Španije u Srbiji Nj. E. Huana Hozea Sanc Aparisija

10. October 2024.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se u Vladi Republike Srbije sa ambasadorom Španije u Srbiji Nj. E. Huanom Hozeom Sanc Aparisijom i njegovim savetnikom Dariom Oterom

Ministarka je ambasadoru poželela dobrodošlicu i upoznala ga sa delatnošću Ministarstva, navevši da je od velikog značaja postojanje zasebnog ministarstva zaduženog za nauku, koje obuhvata kako naučnu delatnost, tako i proces od ideje do realizacije vezan za inovacije i tehnološki razvoj.

Ambasador se ministarki zahvalio na prijemu i istakao da je njihov cilj da pokušaju da poboljšaju nivo bilateralne saradnje između Španije i Srbije. “Madrid smatra da ima prostora za napredak u više oblasti, među kojima je i naučna saradnja”, rekao je on, dodavši da je od velikog značaja saradnja Srbije sa EU, pogotovo u programima kao što je Horizont. “Mislimo da moramo intenzivirati bilateralnu saradnju, za koju već imamo osnov u ranije potpisanim programima i sporazumima, i ovde smo kako bismo istražili mogućnosti za njeno jačanje”, istakao je Nj. E. Aparsija.

“Španija je najčešći partner naših institucija u okviru programa Horizont i imamo zaista sjajna institucionalna partnerstva”, istakla je ministarka dr Begović, dodavši da je od velikog značaja saradnja BIO4 Kampusa sa španskim istraživačkim centrom Tecnalia. “Oni nam mogu biti dobri vodiči, jer imaju veliko znanje u oblasti transfera tehnologije. Verujem da će budućnost oblikovati biotehnologija i veštačka inteligencija”, kazala je ministarka.

Bilo je reči o ponovnom uspostavljanju programa mobilnosti istraživača, kao i o mogućnosti pokretanja strateških naučno-istraživačkih projekata koji bi imali značajno veći budžet, sa obe strane, srpske i španske, i trajali bi do tri godine, što bi pružilo mogućnost za postizanje značajnih rezultata u istraživanju. Ovi projekti bi obuhvatili oblasti od strateškog značaja za obe države, omogućavajući naučnicima i istraživačima da intenzivno sarađuju i doprinose razvoju naučne zajednice.

Ministarka je ambasadora obavestila i o održavanju Ministarskog samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju koji će se u decembru održati u Beogradu.

Galerija