Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Размотрене могућности сарадње са Националном фондацијом за природне науке Кине

04. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Саветник министра науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић са делегацијом Министарства одржао је састанак са представницима Националне фондације за природне науке Кине

Проф. др Трајановић је током састанка представницима Националне фондације за природне науке Кине приближио рад Министарства науке, технолошког развоја и иновација са акцентом на активности Фонда за науку, Фонда за младе таленте и Фонда за иновациону делатност, али је такође представио и доступну научно-истраживачку инфраструктуру у Републици Србији.

Председавајући Националне фондације за природне науке Кине До Хјанканг је истакао колико је колаборација између Републике Србије и Народне Републике Кине битна јер заједничком сарадњом можемо да унапредимо науку обе државе.

“Сврха Националне фондације за природне науке Кине је да убрза развој НР Кине јер смо свесни да брз напредак државе умногоме зависи од науке и улагања у научнике. Као и Србија, ми такође кроз фондацију подржавамо младе таленте и њихов развој кроз читаву каријеру и подстичемо имплементацију научних сазнања у пракси. Република Србија је по традицији велики пријатељ НР Кине и зато желимо да покренемо заједнички програм размене студената на докторским студијама. Република Србија је заиста веома важна за Народну Републику Кину“, истакао је До Хјанканг.

Саветник министра проф. др Мирослав Трајановић нагласио је отвореност Републике Србије и Министарства науке, технолошког развоја и иновација за све облике сарадње са Народном Републиком Кином.

„Током састанка који је био изузетно продуктиван и отворио нам многе могућности за даљу сарадњу са Народном Републиком Кином представници Националне фондације за природне науке Кине су нам представили низ могућности на којима је могуће да ту сарадњу заснујемо. Примери неких од потенцијалних врста заједничких активности су стипендирање научника на докторским студијама који желе да иду на школовање у Кину, размена истраживача појединаца који желе да на специфичним пројектима раде у Србији или Кини одређени временски период, финансирање заједничких пројеката, као и организовање заједничких радионица српских и кинеских научника. Република Србија је отворена за даље преговоре о свим овим начинима сарадње са кинеском научном заједницом и заиста нам је драго да у нама виде потенцијал који може да се развија раме уз раме са њиховим научним екосистемом“, закључио је проф. др Мирослав Трајановић.

Галерија
Погледајте још вести