Accessibility Tools

Skip to main content

Razmotrene mogućnosti saradnje sa Nacionalnom fondacijom za prirodne nauke Kine

04. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Savetnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović sa delegacijom Ministarstva održao je sastanak sa predstavnicima Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine

Prof. dr Trajanović je tokom sastanka predstavnicima Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine približio rad Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa akcentom na aktivnosti Fonda za nauku, Fonda za mlade talente i Fonda za inovacionu delatnost, ali je takođe predstavio i dostupnu naučno-istraživačku infrastrukturu u Republici Srbiji.

Predsedavajući Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine Do Hjankang je istakao koliko je kolaboracija između Republike Srbije i Narodne Republike Kine bitna jer zajedničkom saradnjom možemo da unapredimo nauku obe države.

“Svrha Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine je da ubrza razvoj NR Kine jer smo svesni da brz napredak države umnogome zavisi od nauke i ulaganja u naučnike. Kao i Srbija, mi takođe kroz fondaciju podržavamo mlade talente i njihov razvoj kroz čitavu karijeru i podstičemo implementaciju naučnih saznanja u praksi. Republika Srbija je po tradiciji veliki prijatelj NR Kine i zato želimo da pokrenemo zajednički program razmene studenata na doktorskim studijama. Republika Srbija je zaista veoma važna za Narodnu Republiku Kinu“, istakao je Do Hjankang.

Savetnik ministra prof. dr Miroslav Trajanović naglasio je otvorenost Republike Srbije i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za sve oblike saradnje sa Narodnom Republikom Kinom.

„Tokom sastanka koji je bio izuzetno produktivan i otvorio nam mnoge mogućnosti za dalju saradnju sa Narodnom Republikom Kinom predstavnici Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine su nam predstavili niz mogućnosti na kojima je moguće da tu saradnju zasnujemo. Primeri nekih od potencijalnih vrsta zajedničkih aktivnosti su stipendiranje naučnika na doktorskim studijama koji žele da idu na školovanje u Kinu, razmena istraživača pojedinaca koji žele da na specifičnim projektima rade u Srbiji ili Kini određeni vremenski period, finansiranje zajedničkih projekata, kao i organizovanje zajedničkih radionica srpskih i kineskih naučnika. Republika Srbija je otvorena za dalje pregovore o svim ovim načinima saradnje sa kineskom naučnom zajednicom i zaista nam je drago da u nama vide potencijal koji može da se razvija rame uz rame sa njihovim naučnim ekosistemom“, zaključio je prof. dr Miroslav Trajanović.

Galerija