Accessibility Tools

Skip to main content

Lista kategorisanih domaćih časopisa za 2023. godinu

26. December 2023.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je u skladu sa procedurom propisanom Pravilnikom o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa donelo Odluku o utvrđivanju Liste kategorisanih naučnih časopisa za 2023. godinu.

U vezi sa uklanjanjem časopisa Genetika iz baze Web of Science i povlačenjem radova objavljenih u časopisu Genetika zbog dokaza koji ukazuju da je recenzija ovog rada bila kompromitovana, korišćenjem lažnih podataka, velikog broja neprikladnih citata, nedoličnog ponašanja u vezi sa profesionalnim etičkim kodeksima. Ministarstvo je ekspertskom analizom utvrdilo da je postupak recenziranja izvršen po pravilima i standardima naučnog izdavaštava. U 21 radu objavljenom učaopsisu Bioscience Research u 2022. godini citirano je 5 istih radova iz časopisa Genetika (u svim radovima citirano je 40 istih refernci i među njima 5 radova objavljenih u časopisu Genetika). Navedeni radovi su objavljeni tokom 2020. i 2021. godine u uslovima otežanog rada i problema sa pronalaženjem recenzenata usled pandemije. Utvrđeno je da časopis Genetika nema nikakav odnos sa časopisom Bioscience Research niti sa autorima radova u tom časopisu niti sa autorima citiranih radova, te da uredništvo nije imalo mogućnost da na to utiče.

Imajući u vidu sve relevantne činjenice Ministrstvo preporučuje istraživačima da bez ustručavanja nastave da objavljuju svoje radove u časopisu Genetika.